Neće Grza u cev, poništena dozvola za mini-hidroelektranu

Izvor: RTS, 25.Jan.2020, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće Grza u cev, poništena dozvola za mini-hidroelektranu

Opština Paraćin poništila je građevinsku dozvolu za izgradnju mini-hidroelektrane na reci Grzi. To je rezultat ogromnog pritiska javnosti i više od šest hiljada potpisa koje su prikupili aktivisti grupe "Odbranimo Grzu", koji ne žele da više od dva kilometra toka rečice investitor uvede u cevi.
Odeljenje za urbanizam opštine Paraćin poništilo je prethodno izdatu građevinsku dozvolu jer je ustanovljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da takozvano donje jezero na Grzi, odakle bi prema planu trebalo da se postavljaju cevi za mini-hidroelektranu, zapravo nelegalan objekat, bez upotrebne dozvole.

Opština je formirala i anketnu radnu grupu koja će ispitati kako je investitor ranije uopšte i dobio građevinsku dozvolu i da li je bilo kršenja zakona prilikom izdavanja. 
"Što se tiče opštine Paraćin, nama ta mini-hidroelektrana nije potrebna i zaista ništa ne znači za privredu Paraćina. Naprotiv, u najmanju ruku narušava izgled našeg izletišta", kaže Saša Paunović, predsednik Opštine Paraćin.
U grupi građana "Odbranimo Grzu" zadovoljni su odlukom Opštine jer su uvaženi njihovi argumenti.
"Paraćin ima prvu oborenu građevinsku dozvolu važeću na teritoriji Republike Srbije. To nije bilo do sada. Nismo išli da pravimo nerede, da pravimo štetu ljudima, nismo pozivali na revolt i na proteste, i na kao što neki imaju naviku, na neku bunu, nema potrebe, ako nešto nije ispravno ne može da bude urađeno, kroz papire se to lepo vidi", kaže Zoran Kojadinović, predsednik grupe "Odbranimo Grzu".
Osim poništenja građevinske dozvole za Grzu, Opština je izmenom planskih akata praktično stopirala izgradnju još tri mini-elektrane na Crnici i Grzi.
"Takođe u postupku je naš zahtev da se iz Prostornog plana opštine Paraćin i iz dva urbanistička plana koji se odnose na ostatak turističkog naselja Grza takođe izbaci mogućnost izgradnje malih hidroelektrana", kaže Vladan Vugdelija, aktivista grupe "Odbranimo Grzu" .
Investitor je, kako RTS nezvanično saznaje, već uložio žalbu na odluku Opštine i postupak će se dalje voditi u drugostepenom organu - Odeljenju ministarstva građevine u Kragujevcu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Paraćinci "odbranili" reku: Grza bez mini hidroelektrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2020

Na rečici Grzi, zaštićenom prirodnom dobru treće kategorije, neće se graditi mini hidroelektrana (MHE), jer je dozvolu za izgradnju poništio organ koji ju je i izdao, izjavio je danas predstavnik Grupe građana "Odbranimo Grzu" iz Paraćin Zoran Kojadinović...To je rezultat jednogodišnje borbe,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.