Ne propustite: Vojska Srbije povodom Dana državnosti organizuje niz manifestacija i predstavlja naoružanje i vojnu opremu u OVIM gradovima (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 14.Feb.2018, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne propustite: Vojska Srbije povodom Dana državnosti organizuje niz manifestacija i predstavlja naoružanje i vojnu opremu u OVIM gradovima (VIDEO)

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležiće nizom manifestacija Sretenje - Dan državnosti Srbije.

Ovaj praznik proslavlja se u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i počelo oslobođenje od Turaka i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Uoči Sretenja, 14. februara, pripadnici Vojske Srbije organizovaće u Subotici, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Užicu, Prijepolju, Loznici, Boru, Petrovcu na Mlavi, Paraćinu i Jagodini taktičko-tehničke zborove na kojima će građanima, u periodu od 11 do 14 časova, biti prikazan deo naoružanja i vojne opreme.

Garda Vojske Srbije će 14. februara od 13 časova, izvesti egzercir na Trgu Republike u Beogradu, a potom će Reprezentativni orkestar Garde prodefilovati od Trga Republike i Knez Mihailove do Vojnog muzeja na Kalemegdanu. Egzerciru i defileu Garde prisustvovaće ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.



Vojni orkestar Niš izvešće promenadni defile u Nišu u 12.30 časova od Trga kralja Milana i Obrenovićeve ulice do Trga kralja Aleksandra.

Ove godine, počasna artiljerijska paljba biće izvedena istovremeno, u 16 časova, u Beogradu (Savska terasa na Kalemegdanu), Nišu (Niška tvrđava) i Novom Sadu (Petrovaradinska tvrđava). Počasnoj paljbi u Beogradu prisustvovaće ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, u Nišu potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović i komandant Prve brigade KoV brigadni general Željko Petrović.

Centralna državna ceremonija proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije održaće se u Orašcu, 15. februara 2018. godine u 11 časova. Istog dana, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsednika Republike položiće venac kod Spomenika Neznanom junaku na Avali, u 8 časova u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića.

Odavanje vojnih počasti i polaganje venca delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije biće organizovano i u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole, istog dana u 13 časova.

Vojni muzej u Beogradu biće otvoren 15. i 16. februara, od 10 do 18 časova, za besplatan obilazak izložbene postavke u ovoj vojnoj ustanovi kulture.

Proslava Dana državnosti Srbije, kroz praznovanje Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije,   Subotica,   Jagodina

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra Dan državnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Feb.2018

U Srbiji se sutra slavi 15. februar - Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti...Centralna državna ceremonija...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Pročitajte u prazničnom dvobroju „Novosti”

Izvor: Večernje novosti, 15.Feb.2018, 00:21

U prazničnom dvobroju „Novosti” donose tekstove o izgoreloj srpskoj crkvi u Njujorku, o snimanju dokumentarca o NATO agresiji, razgovore sa Srđanom Đokovićem, Šeron Stoun.. Za praznični dvobroj „Večernjih novosti” govorile su brojne značajne ličnosti. Pročitajte...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.