Nauka o hrani – najbolje plasirana disciplina Univerziteta u Beogradu

Izvor: RTS, 08.Okt.2018, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka o hrani – najbolje plasirana disciplina Univerziteta u Beogradu

Nauka o hrani i tehnologija hrane je najuspešnija srpska naučna disciplina. Na Šangajskoj listi nalazi se na 35. mestu i šesta je u Evropi. Zato je jedna od tema koja je okupila oko 300 naučnika iz celog sveta upravo ova oblast. Skup je održan ovog vikenda u sklopu obeležavanja 210 godina postojanja Univerziteta u Beogradu.
Cilj konferencije je povezivanje eminentnih svetskih naučnika sa mladim istraživačima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Srbije i regiona. Da im se pruži šansa da predstave rezultete svojih istraživanja, i da ih povežu sa privredom.

"Sarađujem sa profesorima i istraživačima iz Beograda, tri godine, posebno sa Poljoprivrednim i Hemijskim fakultetom, na polju voćarstva. Važno je da imamo zajedničke projekte i da pomažemo jedni drugima", navodi profesor Mihel Meland iz Norveške.
Andrija Rajković, profesor na Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu u Gentu ističe da postoje zajednička interesovanja ne samo u nauci o hrani već i u primeni te nauke u industriji i ekonomskom razvoju društva generalno.
Nauka o hrani je najbolje plasirana naučna disciplina i na Šangajskoj listi nalazi se na 35. mestu, dok u Evropi zauzima šesto mesto, za šta je zaslužno dvadeset fakulteta.
Organizatori su zadovoljni rezultatima konferencije.
"Organizovanje ove konferencije je krenulo simbolično, u smislu da nismo hteli da naplaćujemo kotizaciju, nego zbog proslave 210 godina Univerziteta, sama kotizacija je bila 210 dinara. Veoma skromno, ali je na kraju odaziv bio veliki", objašnjava Marina Soković, predsednica naučnog odbora Unifud konferencije.
Ipak, izostali su predstavnici privrede.
"Moram da kažem da smo pozvali veliki broj privrednih organizacija koje se bave hranom – da budu izlagači, učesnici, u smislu da pošalju svoje mlade ljude da slušaju ovo, da vide, jer dosta ovoga je vrlo primenljivo u njihovim firmama. Ali je odziv bio jako mali", navodi profesor Živoslav Tešić, član naučnog komiteta Unifud konferencije.
Profesori kažu da je Srbja poljoprivredna zemlja, da ima odličnu klimu, vodu, vazduh za proizvodnju dobre hrane, da nauka može da edukuje poljoprivrednike i da im pomogne da brendiraju hranu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.