Izvor: RTS, 23.Sep.2022, 10:47

Naučni presek akademika Vladimira Kostića

Do kraja godine Srpska akademija nauka i umetnosti organizuje 17 naučnih konferencija na koje će doći više stotina naučnika iz inostranstva. Danas, u okviru ciklusa strategijskih tačaka razvoja Srbije, počinje konferencija o našoj nauci pod nazivom: Nauka: stanje i perspektive. O stanju u našoj nauci za RTS govori predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić.
Konferencija treba da pokaže realno stanje srpske nauke. Organizatori su napravili statističke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << analize koje će pokazati koliko smo, na primer, prisutni u najboljim svetskim naučnim časopisima.

Srbija je u grupi onih zemalja koje imaju preko 10.000 naučnih radova godišnje.
Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, kaže da se gradi radikalno nepoverenje u nauku.
"Negde se gradi to radikalno nepoverenje u nauku. Jedna sumnja. Čak, eventualno da mi možemo da se bavimo nekim primenjenim istraživanjima, ali da nam mesta u osnovnim, bazičnim istraživanjima nema. I onda jedna od relevantnih naučnih institucija, koja se bavi izvesnom vrstom gradiranja, konstatuje da u grupi od nekih 250 država i entiteta, Srbija zapravo zauzima 56. mesto. Što uopšte nije toliko loše", kaže Kostić.
Nauka ne podrazumeva samo naučna istraživanja, već i borbu za međunarodnu saradnju, borbu za investicije.
"Moram da kažem da je veoma interesantno da i tu srpska nauka pokazuje neku vrstu potpuno neprirodne vitalnosti. Koliko dugo može tako da izdrži, ja to ne znam. Na primer, u jednom nizu godina prema BDP-u izdvajanja za nauku Srbija je bila među najproduktivnijim u odnosu na sredstva koja je dobijala. Čak mislim da je u jednom periodu bila druga na toj rang-listi", rekao je Kostić.
Posebna tema dvodnevne konferencije biće produkcija u različitim naučnim oblastima i odnos društvenih i humanističkih nauka s jedne, i ostalih nauka, s druge strane.
Inače, na listi "Dva odsto najznačajnijih svetskih naučnika" je sedamdeset naučnika iz Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vladimir Kostić: Skupom „Nauka: stanje i perspektive“ SANU otplaćuje dug prema društvu

Izvor: Danas, 23.Sep.2022

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je danas da skupom "Nauka: stanje i perspektive" ova institucija "otplaćuje ulogu i dug" koji ima prema društvu, navodeći da ne zna da li je bojkot ili zanemarivanje to što nema nikog iz resornog ministarstva da čuje izlaganja...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.