Izvor: RTS, 03.Dec.2022, 11:18

Nastavnicima vezane ruke, noge i oči - da li roditelji odgovaraju za ponašanje dece

Snimci vršnjačkog nasilja, nažalost, postali su svakodnevica. Društvene mreže nisu zaobišli ni oni u kojima su se na meti nasilnika našli profesori. I dok se akcenat stavlja na kažnjavanje učenika, pokreće se pitanje da li roditelji odgovaraju za nedolično ponašanje svoje dece. Istraživali smo šta kaže zakon, a šta praksa?
Da svako ko poželi može nastavnika da nauči pameti, po svemu sudeći, uverili smo se kada su udruženo učenici izmakli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stolicu nastavnici i to objavili na društvenoj mreži. Pribegavaju i vređanju, fizičkim napadima i drugim omalovažavajućim oblicima ponašanja.

"Nastavnicima su vezane ruke, noge, a nekada i oči, tako da vi u ovakvom sistemu u kome postavljate na pijedastal dete i govorite mu da ono ima bezbroj mogućnosti i nekakvih benefita, a ne učite ga da ima i nekakve obaveze onda ostaje nastavnik koji treba da se bori ne samo protiv deteta, nego protiv roditelja", rekla je Jasna Janković iz Unije prosvetnih sindikata
Roditeljima, ako njihovo dete pretuče, zlostavlja ili uvredi drugo dete ili nastavnika, prete kazne - Zakon predviđa kaznu od 30.000 do 100.000 dinara. Međutim, njihova odgovornost teško se dokazuje.
"Krivično pravo podrazumeva subjektivnu odgovornost, i za konkretno krivično delo po pravilu ne odgovoraju roditeji. Ali prekršajno zakonodavstvo i te kako prepoznaje propuste roditelja u vaspitanju, i ako su ti propusti roditelja doveli do određenih postupaka, onda roditelji mogu da budu predmet prekršajne odgovornosti", kaže dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.
Međutim, u Prekršajnom sudu malo je postupaka u vezi sa maloletničkim nasiljem u školi koji se vode protiv roditelja. U poslednje četiri godine - svega tri, i nijedan roditelj nije kažnjen.
"Vrlo često ne poznajemo svoju decu, nekada su oni u kući jedno, a u školi potpuno drugo, i ako roditelj nema saznanja kako se njegovo dete ponaša u školi, ako mu na to nije ukazano, ako nije pozvan na razgovor, takvom roditelju ne možete staviti na teret da nije vršio dužan nadzor nad detetom", napomenula je Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda.
Zato, ponavljaju, da bi nasilni učenici bili kažnjeni za svoje ponašanje u školi, a roditelji na vreme obavešteni - ista pravila moraju da važe za sve podjednako.
"Da se obaveste roditelji deteta koje je učinilo neku radnju koja treba da bude sankcionisana, pa onda čak propisuje i da ukoliko se roditelj odmah neodazove da se takvom detetu određuje psiholog ili pedagog koji će zastupati njegove interese, ali da neodazivanje roditelja svakako nije okolnost koja će odlagati delovanje škole", napomenula je Ristanovićeva.
Jankovićeva je rekla da je pokazano da smo mi okrenuli naglavačke čitav sistem prvo moralnih normi, zatim obrazovanja, a zatim vaspitanja - da je vaspitanja sve manje, a da obrazovanje skoro u nekim slučajevima ne možemo da vršimo, dakle došli smo do kraja.
Početak drugačije borbe sa nasilnicima, kažu upućeni, mogao bi da donese novi zakon - o maloletničkom kaznenom zakonodavstvu. Njegov cilj trebalo bi da bude efikasniji odgovor na neprihvatljivo ponašanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.