Izvor: Blic, 22.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se uništavanje Instituta u Vinči

Ministarstvo za nauku naredilo je Institutu za nuklearne nauke Vinča da uzme kredit od 25 miliona dolara za projekt "Vind” koji predviđa uništavanje i sečenje nuklearnog reaktora, izjavio je naučni savetnik u Institutu i funkcioner SRS Filip Vukajlović.

On je optužio ministra za nauku Božidara Đelića da je član nuklearnog lobija koji želi da uništi Institut kako bi na tom prostoru skladištio nuklearni otpad.

Vukajlović je rekao da je većina naučnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Vinči protiv podizanja kredita od 25 miliona dolara i da je i UO Instituta odbio predlog.

"Taj kredit Vinča nije u stanju da vrati i izgledalo bi kao da smo u Institutu izvršili samoubistvo, a onda bi mogli da skladište nuklearni otpad prvo iz Srbije, a zatim i iz inostranstva", rekao je Vukajlović koji tvrdi da je u Vinči u toku izgradnja novog hangara koji će služiti za odlaganje nuklearnog otpada a da su dva postojeća hangara u katastrofalnom stanju, u kakvom će, kako je ocenio, za 20 godina biti i novi hangar, što će "imati nesagledive posledice za Beograd”.

"Milošević je podlegao Ahtisarijevim pritiscima kada mu je Ahtisari zapretio da će bombardovati ta dva hangara”, rekao je Vukajlović koji je novinarima prikazao fotografije koje je sam snimio u okviru Instituta na kojima se, kako je rekao, vidi neodgovarajuće skladištenje nuklearnog otpada na otvorenom prostoru i u hangarima oko kojih je zapaljivo rastinje, i naveo da je "apsolutno nepropisno” skladištiti takav otpad u Beogradu. Vukajlović je rekao i da je plan o uništavanju reaktora "sulud”, jer Amerikanci revitalizuju i mnogo gore rekatore, a Holanđani su svoj reaktor konzervirali na 40, 50 godina. On je za rukovodstvo Vinče rekao je da je "apsolutno korumpirano” jer samo gleda gde da putuje i koliko novca da zgrabi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Naučni savetnik u "Vinči": Đelić od Instituta pravi nuklearnu deponiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2009, 22:37

BEOGRAD - Naučni savetnik u Institutu za nuklearne nauke "Vinča" i član Odbora za nauku i tehniku Srpske radikalne stranke Filip Vukajlović optužio je danas ministra za nauku Božidara Đelića da je "član nuklearnog lobija" i da želi da uništi Institut "Vinču"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.