Naučni savetnik u Vinči: Đelić od Instituta pravi nuklearnu deponiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučni savetnik u "Vinči": Đelić od Instituta pravi nuklearnu deponiju

BEOGRAD - Naučni savetnik u Institutu za nuklearne nauke "Vinča" i član Odbora za nauku i tehniku Srpske radikalne stranke Filip Vukajlović optužio je danas ministra za nauku Božidara Đelića da je "član nuklearnog lobija" i da želi da uništi Institut "Vinču" radi skladištenja nuklearnog otpada na tom prostoru.

On je na konferenciji za novinare u sedištu SRS-a optužio Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj da je naredilo Institutu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Vinča" da uzme kredit od 25 miliona dolara za projekt "Vind" kojim je predviđeno "uništavanje i sečenje nuklearnog reaktora".

Tempirane ekološke bombe

Vukajlović tvrdi da je Upravni odbor "Vinče" odbio ovaj predlog o zaduživanju i da mu se protivi većina naučnika u Institutu.

Prema njegovim rečima, kredit od 25 miliona dolara "Vinča" nije u stanju da vrati, pa bi to praktično uništilo Institut i otvorilo vrata za skladištenje nuklearnog otpada iz zemlje i inostranstva, odnosno stvaranju "tempirane nuklearne ekološke bombe".

Funkcioner SRS-a je rekao i da je plan o uništavanju nuklearnog reaktora "sulud", jer Amerikanci revitalizuju i mnogo gore reaktore, a Holanđani su reaktor "konzervirali na 40 do 50 godina".

Gorivo vredno 100 miliona dolara - dali Rusima

Vukajlović tvrdi da su odgovorni u resornom Ministarstvu poslednjih 20 godina pod uticajem nuklearnog lobija, ali da najodgovorniji nije Đelić, već njegov sadašnji pomoćnik, bivši ministar Dragan Domazet.

On je Domazeta i bivšeg premijera Zorana Đinđića optužio da su Rusima dali "sveže obogaćeno gorivo za reaktor" vredno više od 100 miliona dolara koje je moglo da se koristi još 20 godina, a ostavili đubre.

Posledice za dve decenije

Prema oceni ovog funkcionera SRS, Đelić je "nekompetentan", Domazet "radi gluposti", a rukovodstvo "Vinče" je "apsolutno korumpirano".

Vukajlović je naveo da je pri kraju izgradnja novog hangara u "Vinči" "koji će služiti za odlaganje nuklearnog otpada", što će kroz 20 godina imati "nesagledive posledice za Beograd".

On tvrdi i da se nuklearni otpad nadomak Beograda "apsolutno nepropisno skladišti" i novinarima pokazao fotografije koje je snimio i na kojima se vidi, kako je objasnio, da se opasni otpad skladišti na otvorenom prostoru i u hangarima oko kojih je zapaljivo rastinje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.