Izvor: RTS, 27.Feb.2021, 00:20

Nasleđe i budućnost Javnog servisa – šta su najveći izazovi

Domaći i strani stručnjaci iz oblasti obrazovanja i medija na konferenciji "Javni servis: nasleđe i budućnost", u Kolarčevoj zadužbini u organizaciji Izdavačke kuće Klio i nedeljnika "Vreme", diskutovali su o ulozi Javnog medijskog servisa u informacionom društvu, obrazovanju građana, negovanju kulturne baštine, kao i o poverenju građana u Javni servis.
Primedbe su da obrazovnog i kulturnog programa nema dovoljno na Prvom programu koji je najgledaniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a na Drugom programu nemaju ustaljene termine.

"Što se tiče strukturiranja programa, programske šeme, ona bi svakako dobila na dislociranju određenih utvrđenih obaveza koje RTS ima, a to je prenos iz Skupštine. Skupštinski kanal je svakako dobra ideja i nju treba podržavati. S tim u vezi, programi kulture, obrazovni i umetnički programi i slični, će dobiti na većoj vidljivosti", naveo je Nebojša Bradić sa RTS-a.
Javni servis ima izuzetno važnu ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa.
"Naravno da je javni servis pre svega tu da pomogne celoj zajednici i da se obrazuje, da očuva svoju kulturnu baštinu i da razvija novo kulturno stvaralaštvo koje će ulaziti i postajati sutra kulturna baština", navela je profesorka Univerziteta umetnosti u Beogradu Milena Dragićević Šešić.
Dodala je da joj se čini da analitičke teme u celini nedostaju javnom programu, bez obzira da li su analitičke teme vezane za kulturu, za obrazovanje, ali i za najšira društvena pitanja, poput ekologije. 
U trci sa mnogobrojnim medijima i u poplavi lažnih informacija raste poverenje u javne medijske servise kao kredibilne izvore informisanja.
Redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti Mirjana Nikolić smatra da bi, što se tiče medijske pismenosti, RTS morao da radi programe koji će razvijati medijsku pismenost, ne toliko fokusiranu na decu i mlade, nego na jednog prosečnog gledaoca tih programa i na očiglednim primerima da pokaže mogućnost manipulacije, mogućnost lažnih vesti.
Urednica lista Vreme Sonja Ćirić ocenjuje da javni servis jeste potreban i u današnje digitalno doba i sa svim novim tehnologijama uopšte.
"Dakle da, jeste, potreban je vrlo. Da li zadovoljava javni interes, što mu je glavna uloga i razlog zašto postoji, zašto je osnovan, i to je pozitivan odgovor", rekla je Sonja Ćirić.
Jedan od najvećih izazova je i kako se približiti najmlađoj publici.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.