Nasipi na Tamišu izdržali, očekuje se pad vodostaja

Izvor: RTS, 21.Jun.2020, 13:24

Nasipi na Tamišu izdržali, očekuje se pad vodostaja

Direktor "Voda Vojvodine" Slavko Vrndžić rekao je za RTS da očekuje da vodostaj Tamiša počne da pada za pet, šest sati.
Zbog obilnih padavina, nivo Tamiša je porastao na potezu od rumunske granice do sela Jaše Tomića i dalje prema Sečnju.

Meštani sela Jaša Tomić su se dobro pripremili i ono što je najvažnije nasipi izdržavaju, nigde nisu prelili, javlja dopisnik RTS-a. 
Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Voda Vojvodine" Slavko Vrndžić rekao je za RTS da očekuje da vodostaj Tamiša počne da pada za pet, šest sati.
Vrndžić je nakon obilaska nasipa kod sela Jaša Tomić izrazio očekivanje da će u ovom talasu vodostaj zaustaviti na koti od oko 780 santimetara na vodomernoj stanici Jaša Tomić.
"Ono što mi u narednom periodu očekujemo to je znači, da će u sledećih četiri-pet sati još nastaviti trend podizanja i da će tu negde da stagnira. To je neki protok od 700 kubika u sekundi. U ovom trenutku to će da bude i neki pik. To će trajati nekih tri do četiri sata i u nekim kasnim popodnevnim satima, računamo da će on i da prođe. Dakle, ovaj prvi talas koji je posledica tih višednevnih padavina na Karpatima će proći. Ono što nadalje možemo da očekujemo, naravno zavisi od prilika u karpatskom slivu, nemamo za sada pouzdane prognoze, rekao je Vrndžić."
Dragomir Popara iz mesne zajednice Jaša Tomić rekao je jutros da Tamiš raste sedam centimetra na sat vremena i da su džakovi sa peskom postavljeni na kritična mesta.
Vodostaj je trenutno nešto viši od 724 centimetara, a istorijski maksimum je bio 2005. kada je bilo 822 centimetra.
Juče je uvedena redovna odbrana od poplava na desnom nasipu Tamiša od Sečnja do ušća kanala Banatska Palanka-Novi Bečej, kao i na levom nasipu od Sečnja do ustave "Tomaševac".
Redovna odbrana od poplava danas je proglašena na reci Brzavi, na desnom i levom nasipu, od granice sa Rumunijom do ušća u kanal Banatska Palanka-Novi Bečej.
Dužina odbrambene linije je 36,37 kilometara, a trenutni vodostaj 224 centimeta.
Na reci Neri kod naselja Kusić ukinuta je redovna odbrana od poplava nakon što se vodostaj spustio na 168 centimetara.
I pored nagoveštaja iz Rumunije da nivo reke opada i na njihovoj teritoriji, mere opreza ostaju na snazi i nastavlja se dežurstvo predstavnika mesne zajednice i radnika "Voda Vojvodine". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.