Izvor: B92, 22.Nov.2008, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodno pozorište: 140 godina rada

Beograd -- Narodno pozorište u Beogradu obeležilo je 140 godina od izvođenja prve predstave.

Skoro vek i po postojanja nacionalnog teatra obeležila su velika imena dramske umetnosti. Pozorište je prošlo kroz sve lomove koji su obeležili modernu istoriju Srbije. Nedugo po osnivanju pozorišta u 19. veku ekonomska kriza pogodila je ceo svet, poslanici Skupštine Knževine Srbije oštro su debatovali da li novac treba uložiti u kulturu, ili ga treba potrošiti, i zatvoriti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozorište.

U pozorištu danas se nadaju da će burna prošlost ostati iza njih, i da će moći da se posvete razvoju.

Od 1868 stasale su generacije građana Beograda i Srbije kojima je Narodno pozorište bilo važna smernica u kulturnom obrazovanju.

U isto vreme na pozornici su stasavali prvi moderni srpski glumci. Nagrada Narodnog pozorišta, Raša Plaović, urućuje se glumcu ili glumici koji su svojim radom uticali na srpsko glumište. Ove godine nagradu je dobio Boris Isaković.

"Ponekad zaboravimo one vrednosti koje imamo i na koje uvek možemo da se oslonimo i da na taj način ponovo uspostavimo taj kontinuitet. Mi pokušavamo da nastavimo negde dalje ne stojeći čvrsto nogama na zemlji”, kaže on.

Narodno pozorište ima dramski, baletski i operski ansambl. Predstave koje se tu izvode su uglavnom poznata klasična dela.

Ipak u pozorištu se uvek trude da klasična dela čitaju na novi način, i da naprave balans.

"Ovde ima jako puno mladih glumaca pa je nekako normalno da se rade nove stvari u duhu vremena. Narodno se drži te neke tradicije, ali održava i savremeni komad”, kaže glumica Vanja Ejdus.

"Svesna sam ja da jednoga dana kada ne budem pevala ili ne budem na ovom svetu da će moje ime i moje uloge ostati u istoriji ove kuće koja je od nacionalnog značaja. I to me zaista istinski čini ponosnom”, kaže operska pevačica Dragana Jugović del Monako.

Narodno pozorište počeo je da gradi knez Mihajlo Obrenović. Kako je ubijen u atentatu knez nije dočekao da vidi prvu predstavu u zgradi koja je u to vreme bila najveća, najlepša i najmodernija u Beogradu.

Pozorište je kasnije delilo sudbinu zemlje, a kako je oduvek bilo pod zaštitom države, u njemu su se često odslikavale i političke prilike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.