Narodna verovanja za vrbopuc: Evo šta treba da uradite da biste uvek imali sreće!

Izvor: BKTV News, 28.Mar.2018, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna verovanja za "vrbopuc": Evo šta treba da uradite da biste uvek imali sreće!

Trajaće sve do Blagovesti, 7. aprila.

Pojam "vrbopuc" vezan je za drvo, vrbu, za trenutak kada ona ozeleni. Vrba u srpskim verovanjima i religiji ima značajno mesto. Vrbovim grančicama se "udaraju", "šibaju", deca i odrasli, na Mladence, ali i na Lazarevu subotu (23. april) i Cveti (24. april) i pri tom govore uz smeh "Rasti kao vrba".

Ovako izgledaju suze pod mikroskopom (VIDEO)

Praznik vrbe je Lazareva subota – Vrbica, kada se osvećuje u crkvi. Kora >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bele vrbe je lekovita kod nazeba i temperature. Vrba Iva sa svojim pupoljcima je vesnik proleća.

Tokom niza ovih svetkovina u trećoj nedelji marta, u takozvanim "pozajmljenim" danima, po vekovnoj tradiciji ljudi dobijaju šansu da isprave grešku Adamovu, da umnože novac, završe davno započete poslove i podstaknu plodnost.

FOTO: Pixabay

Prema verovanju mnogih naroda, određeni dani u trećoj nedelji marta šansa su da se promeni život i stekne blagostanje, radost i ljubav.

Verujete u slučajnost? Posle ovog teksta promenićete mišljenje!

Nakon što se uberu grančice vrbe, malo se zaseče njena kora i lanenom krpicom pokupi se "sok života" koji iz nje curi. Ova krpica se čuva i nosi kao amajlija za sreću cele godine, a kažu i da otvara duhovne oči i budi intuiciju.

Veruje se da su žene u ovom periodu veoma plodne, pa sve koje žele da postanu majke ne treba da propuste ovaj idealan momenat za začeće.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Počeo je "vrbopuc": Evo šta treba da uradite da biste uvek imali sreće!

Izvor: BKTV News, 28.Mar.2018

Počeo je "vrbopuc" koji će trajati sve do Blagovesti, 7. aprila...Pojam "vrbopuc" vezan je za drvo, vrbu, za trenutak kada ona ozeleni. Vrba u srpskim verovanjima i religiji ima značajno mesto. Vrbovim grančicama se "udaraju", "šibaju", deca i odrasli, na Mladence, ali i na Lazarevu subotu (23....

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.