Počeo je vrbopuc: Evo šta treba da uradite da biste uvek imali sreće!

Izvor: BKTV News, 28.Mar.2018, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo je "vrbopuc": Evo šta treba da uradite da biste uvek imali sreće!

Počeo je "vrbopuc" koji će trajati sve do Blagovesti, 7. aprila.

Pojam "vrbopuc" vezan je za drvo, vrbu, za trenutak kada ona ozeleni. Vrba u srpskim verovanjima i religiji ima značajno mesto. Vrbovim grančicama se "udaraju", "šibaju", deca i odrasli, na Mladence, ali i na Lazarevu subotu (23. april) i Cveti (24. april) i pri tom govore uz smeh "Rasti kao vrba".

Ovako izgledaju suze pod mikroskopom (VIDEO)

Praznik vrbe je Lazareva subota – Vrbica, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se osvećuje u crkvi. Kora bele vrbe je lekovita kod nazeba i temperature. Vrba Iva sa svojim pupoljcima je vesnik proleća.

Tokom niza ovih svetkovina u trećoj nedelji marta, u takozvanim "pozajmljenim" danima, po vekovnoj tradiciji ljudi dobijaju šansu da isprave grešku Adamovu, da umnože novac, završe davno započete poslove i podstaknu plodnost.

FOTO: Pixabay

Prema verovanju mnogih naroda, određeni dani u trećoj nedelji marta šansa su da se promeni život i stekne blagostanje, radost i ljubav.

Verujete u slučajnost? Posle ovog teksta promenićete mišljenje!

Nakon što se uberu grančice vrbe, malo se zaseče njena kora i lanenom krpicom pokupi se "sok života" koji iz nje curi. Ova krpica se čuva i nosi kao amajlija za sreću cele godine, a kažu i da otvara duhovne oči i budi intuiciju.

Veruje se da su žene u ovom periodu veoma plodne, pa sve koje žele da postanu majke ne treba da propuste ovaj idealan momenat za začeće.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.