Napokon više nećete stajati u redu: Overite zdravstvenu knjižicu iz svog stana

Izvor: BKTV News, 20.Jun.2017, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napokon više nećete stajati u redu: Overite zdravstvenu knjižicu iz svog stana

U Srbiji ovog meseca počinje pilot projekat automatske overe zdravstvenih knjižica zahvaljujući kojem će se kartice overavati bez odlaska na šalter filijala, odnosno ispostava Republičkog fonda.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) dr Verica Lazić, otkriva za "Telegraf" da će već ove nedelje na ovaj način biti overene zdravstvene kartice zaposlenima u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Narodnoj banci Srbije, Centralnom >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << registru obaveznog socijalnog osiguranja, Delezu, Air Serbia, Poreskoj upravi, Elektrotehničkom fakultetu i drugim obveznicima koji su obuhvaćeni pilot projektom.

Stvarno smo lenj narod! Skoro milion Srba nije podnelo zahtev za nove zdravstvene knjižice!

"Procedura automatske overe zdravstvenih kartica podrazumeva da se kroz sistem izvrši overa kartice bez formalnog obraćanja ili dolaska poslodavaca na šalter Republičkog fonda, a samo na osnovu podataka o plaćenim doprinosima dobijenim od Poreske uprave. Procene su da bi se na ovaj način overa isprava o osiguranju izvršila za 4.770.406 osiguranika i članova porodice. Početak automatske overe planiran je ovog meseca za pojedine poslodavce sa većim brojem zaposlenih, koji imaju organizacione jedinice na teritoriji cele Srbije, i to za zaposlene na neodređno vreme i za penzionere i korisnike novčane naknade preko Nacionalne službe za zapošljavanje", ističe dr Lazić.

Za ostale kategorije, automatska overa planirana je od oktobra 2017. godine, u zavisnosti od rezultata pilot projekta.

Evo kako da predate zahtev za elektronske zdravstvene kartice bez minuta čekanja u redu

Automatska overa za osiguranike koji obavljaju samostalne delatnosti i poljoprivrednike biće mooguća kada Poreska uprava omogući preuzimanje podataka o plaćenim doprinosima i za ove kategorije osiguranika.

"Napominjemo da će svi osiguranici, koji nisu obuhvaćeni automatskom overom, odnosno oni iz člana 22. Zakona, a to su nezaposlene osobe, osobe osigurane na osnovu bolesti, izbegla i raseljena lica, lica romske nacionalnosti… i u narednom periodu dolaziti na šalter Republičkog fonda radi overe zdravstvenih kartica, radi dokazivanja svojstva osiguranog lica po tom osnovu", zaključuje dr Lazić.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.