Napad na transrodnu osobu, dokle je stigla istraga

Izvor: RTS, 03.Maj.2017, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na transrodnu osobu, dokle je stigla istraga

Posle jučerašnjeg saopštenja udruženja "Egal" da je 29. aprila transrodna osoba pretučena u više navrata u Beogradu, kada su joj nanete teže povrede, i da se policija neprofesinalno ponašala kada je došla da prijavi slučaj, reagovala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti. A oglasio se i MUP porukom da intenzivno radi na slučaju.
Priča počinje u petak na subotu. Tada su, kako tvrde u Udruženju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Egal", petorica muškaraca do krvi tukla Leonu, koja je transrodna osoba – šutirali je, udarali kopčom od kaiša, gađali betonskim kockama, vređali.

Potom su, navode, taksisti odbili da je povezu i ostavili je na ulici. Slučajni prolaznik, kažu, priskočio je u pomoć. Kada je došla u MUP da prijavi slučaj, doživela je, dodaju u Udruženju, još jednu neprijatnost.
Rečeno joj je da po njenoj prijavi ne mogu ništa da urade u vreme praznika. Policijski službenik ju je, tvrde, požurivao dok je davala iskaz jer mu je isticala smena. Pokazali su nam zapisnik MUP-a.
"Ovaj slučaj nije bitan time što se on diskriminatorno ponašao, tipa – šta ti to treba da se tako oblačiš i tako, nego govorim o tome što nije uzeo potpunu izjavu da bi njegove kolege dan posle izašle na teren i obavile uviđaj i prikupile dokaze, e to je problem", kaže predsednica udruženja "Egal" Vesna Zorić.
U Ministarstvu unutrašnjih poslova odgovaraju da intenzivno rade na rasvetljavanju svih okolnosti slučaja i otkrivanju napadača.
U MUP-u kažu i da su otpočeli postupak kontrole kako bi se ispitale sve činjenice i okolnosti i utvrdila osnovanost pritužbi udruženja "Egal" na rad policijskih službenika. Ukoliko se utvrdi njihova eventualna odgovornost, protiv njih će, kažu, biti preduzete odgovarajuće mere.
MUP je, posle svega što se pojavilo u javnosti, kontaktirao Leonu. Jutros je imala priliku da dopuni svoj iskaz, a policija je odmah potom izašla na teren.
Do završetka istrage ostaju pitanja. I ocene, poput one iz Komiteta pravnika za ljudska prava, da to što su taksisti, kako tvrdi žrtva, odbili da pomognu – pokazuje gde smo kao društvo. Ističu da je i sistem u ovom slučaju zakazao.
"Činjenica da je žrtva pokušala da ostvari pomoć od nadležne institucije, od MUP-a, gde je pozvala broj, gde je bila preusmerena na drugu policijsku stanicu, ne može se očekivati od nekoga ko leži krvav i povređen u tom momentu da zove nadležnu policijsku stanicu i tu je sistem pokazao svoju neefikasnost neposrednog pružanja pomoći", ističe Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava "Jukom".
Napad na transrodnu osobu oštro osuđuje poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Od nadležnih očekuje da pronađu i osude počinioce. Napominje da su transrodne osobe često diskriminisane i da trpe nasilje.
"Ta diskriminacija je pre svega posledica ogromnog neznanja o transrodnim osobama. Ne postoji nikakva dilema da se oni susreću sa brojnim problemima u pogledu ostvarivanja različitih prava, od prava na rad, zdravstvenu zaštitu i socijalnu zaštitu", objašnjava poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.
Iz Udruženja "Egal" poručuju da će podneti prijavu i protiv nekoliko taksi udruženja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.