Nalazi o smrti bebe i porodilje u tužilaštvu

Izvor: Politika, 04.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalazi o smrti bebe i porodilje u tužilaštvu

Kragujevac – Uzrok smrti Olivere Veljić, koja je preminula dvadesetak dana posle porođaja, i bebe porodilje Ane Lojanice još nije utvrđen, bar ne u meri neophodnoj za donošenje odluke o pokretanju istrage.

Obdukcioni nalaz o uzroku smrti Olivere Veljić stigao je u Opštinsko tužilaštvo, ali će, po predlogu tužilaštva, ovaj važan dokument biti prosleđen na dodatno veštačenje. Taj posao treba da obavi Sudsko-medicinski odbor beogradskog ili novosadskog Medicinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fakulteta, u zavisnosti od odluke istražnog sudije, saopštila je juče za „Politiku” portparol kragujevačkog tužilaštva Marija Mladenović.

U slučaju smrti bebe porodilje Ane Lojanice, Republička zdravstvena inspekcija završila je svoj deo posla i dokument o izvršenom nadzoru, takođe, predala u ruke Opštinskog tužilaštva. Međutim, prema rečima naše sagovornice, za pokretanje predistražnih radnji ili istrage neophodno je da se sačeka i nalaz stručne lekarske komisije Ministarstva zdravlja.

– Mi smo u ponedeljak dobili obdukcioni nalaz Olivere Veljić, ali o detaljima ne mogu da govorim sve dok se ne završi dodatno sudsko-medicinsko veštačenje. U slučaju oštećene Ane Lojanice, tužilaštvo će moći da donese odluku tek pošto i stručna lekarska komisija obavi svoj deo posla i dostavi nam svoj nalaz. Za odluku o pokretanju istražnih radnji nije dovoljan samo izveštaj Republičke zdravstvene inspekcije, koji smo juče dobili – objasnila je naša sagovornica.

U kratkoj izjavi za naš list, opštinski tužilac Dušan Milosavljević nagovestio je i da će za odluku o pokretanju istrage u vezi sa smrću bebe Ane Lojanice „možda morati da prikupi i dodatnu stručnu dokumentaciju”.

– Reč je ozbiljnom slučaju koji zahteva sve neophodne analize i provere – rekao je Milosavljević.

Porodica Lojanica je, inače, Opštinskom tužilaštvu već podnela krivične prijave protiv dr Gorana Lukića, bivšeg načelnika Ginekološko-akušerske klinike KC Kragujevac, i njegovog kolege dr Zorana Protrke. Porodica smatra da su oni odgovorni za nesavesno lečenje, kao i da su počinili teško delo protiv zdravlja ljudi.

Ana Lojanica je, podsetimo, na GAK-u kragujevačkog KC-a ležala pet dana, od 21. aprila kada joj je bio termin za porođaj. Za to vreme je više puta upozoravala lekare na moguće komplikacije, s obzirom na to da je prvi porođaj urađen carskim rezom. I pored ovih sugestija, lekari su se, kako je izjavila, odlučili za porođaj prirodnim putem. Nakon komplikacija, oni su pokušali da reanimiraju bebu, ali bez uspeha, dok je život majke jedva sačuvan. U Tužilaštvu juče nismo mogli da dobijemo na uvid analizu Republičke zdravstvene inspekcije, a članovi porodice Lojanica kažu da ga ni oni nisu videli.

Direktor kragujevačkog Kliničkog centra Radomir Pavlović izjavio je juče za „Politiku” da njemu nije dostavljen nijedan dokument u vezi sa smrću bebe Ane Lojanice. On je, takođe, naveo da je u ovom slučaju važno sačekati analize „spoljašnje kontrole”.

– Treba sačekati mišljenje struke. To je u ovakvim okolnostima najvažnija stvar – naglasio je Pavlović.

Porodica Veljić, iako je najavljivala, za sada nije podnela krivične prijave protiv lekara koji su učestvovali u Oliverinom porođaju. Portparol tužilaštva Marija Mladenović kaže da Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu ili Novom Sadu treba da utvrdi da li je bilo propusta u lečenju Olivere Veljić, odnosno da li su ti propusti „u uzročno-posledičnoj vezi sa pogoršanjem zdravstvenog stanja i smrti porodilje”. Da podsetimo, ova trideset devetogodišnja porodilja preminula je na Vaskrs ove godine, posle niza operacija u kojima joj je odstranjena leva noga, deo materice i debelog creva.

Brane Kartalović

[objavljeno: 04/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.