Najviše korupcije ima u javnom sektoru

Izvor: Blic, 10.Dec.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše korupcije ima u javnom sektoru

Srbija je Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležila “pognute glave”. Globalni barometar korupcije pokazao je da je stanje lošije nego prethodnih godina i da najviše korupcije ima u javnom sektoru. Takođe, nezavisna tela i dalje nemaju kapacitet i slobodu da rade svoj posao, a veza tajkuna, politike i kriminala važna je uloga u društvu. U takvim okolnostima borba protiv korupcije je postala floskula i opšte mesto, a lista stvari koje je do sada trebalo da uradimo, a nismo, sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je duža.

- Konkretnih rezultata i velikih napredaka u borbi protiv korupcije u Srbiji još nema. U poslednje vreme usvojili ste nekoliko propisa koji bi, ukoliko se budu primenjivali, mogli da budu korak napred, ali problem je što svi organi koji to i pokušaju nailaze na ozbiljne teškoće. Te prepreke dolaze od toga da u Srbiji i dalje ima nosioca odlučujućih funkcija koji nemaju ozbiljne želje i volje za borbu protiv korupcije - kaže za "Blic" Drago Kos, bivši direktor Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO).

Srbija je ove nedelje dobila i novih 15 preporuka GRECO za unapređenje zakonodavstva u ovoj oblasti. Izveštaj GRECO je ukratko skrenuo pažnju da borba protiv korupcije u Srbiji nije dovoljno dinamična, da se i dalje ne procesuiraju primeri korupcije na najvišem nivou, kao i da se partije očigledno namiruju iz crnih fondova.

- Srbija se nalazi na 83. mestu od ukupno 179 zemalja po Indeksu percepcije korupcije i to nije dovoljno. Takođe, količina i učestalost davanja mita se poslednjih godina povećava, a javni, državni sektor građani i dalje vide kao najkorumpiranije delove društva. To mora da se menja - rekao je Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji.

Nije teško zaključiti da je ovako loša borba protiv korupcije moguća samo zato što posle 2000. godine nikada nije demontiran stari sistem vlasti - ostala je partijska država puna nestručnih i podmitljivih kadrova, te navika da se stranke namiruju iz novca građana kroz javna preduzeća ili nameštene tendere. Ostala je i navika da se ne primenjuju zakoni koji se donose. Za ovih deset godina nije uspostavljena prava podela vlasti. Suštinska moć ostala je pri izvršnoj vlasti koja ima nedozvoljeni uticaj na pravosuđe i parlament. Zato gotovo nijedna institucija ne radi svoj posao.

- Bez snažnih institucija nije moguće boriti se protiv korupcije - rekao je predsednik Boris Tadić i dodao da svi koji se u ovom društvu bave borbom protiv korupcije imaju njegovu podršku.

Građani koji su davali mito (u %)

BiH 23

Makedonija 21

Srbija 17

Kosovo 16

Hrvatska 5

Najkorumpiraniji u Srbiji

Partije

Pravosuđe

Parlament

Državni službenici

Policija

Poslovni sektor

Verske zajednice

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.