Izvor: RTS, 15.Feb.2022, 21:59

Najteži posao u turizmu, a Srbija je u njemu među najboljima

Od deset najuticajnijih predstavnika kongresne industrije u Evropi, prva dva mesta zauzimaju Dušan Borovčanin i Igor Kovačević iz Kongresnog biroa Srbije. Prestižno priznanje, "Miting star", dodeljuje "Kongres magazin", jedan od najuglednijih magazina i internet portala u Evropi. Inače - Srbija je poslednjih deset godina u prvih 50 najbolje rangiranih država sveta u organizaciji kongresa. Ove godine će ih ugostiti 20.
Organizacija kongresa, posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << onih sa više hiljada učesnika, najteži je posao u turizmu.

Priprema počinje nekoliko godina unapred, pa se tako naš kongresni biro sada bavi organizacijom kongresa zakazanih od 2023, do 2026. godine. Kongresni gost je svuda rado viđen.
"Kongresni gosti koji čine 70 do 80 odsto svih stranih gostiju u Beogradu. Troše dnevno 320 evra, što je četiri puta više od odmorišnog gosta. S druge strane, kongresni turizam omogućava velikom broju destinacija, ne samo u Beogradu, nego i u nekim drugim mestima da rade tokom čitavog vremenskog perioda", ističe Igor Kovačević, docent na Ekonomskom fakultetu i direktor Paviljona Srbije u Dubaiju.
Ovaj vid turizma je posebno značajan za mlade naučnike i eksperte.
"Mislim da je jako važna stvar, recimo, i za mlade naučnike, odnosno profesionalce u našoj zemlji, činjenica da se evropski ili svetski kongresi dešavaju na našoj destinaciji pruža njima priliku da se prvi put uključe u rad takvih međunarodnih udruženja", kaže zamenik direktora Kongresnog biroa Srbije Dušan Borovčanin.
Koji su najveći kongresni centri u Srbiji Pored Beograda, najveći broj kongresa održava se u Novom Sadu, Vrnjačkoj banji, na Zlatiboru i Kopaoniku i upravo su ta mesta pretrpela najveću štetu tokom epidemije.
"Procentualno gledano negde 49 ukupnih prihoda donosi taj poslovni turizam, seminari, kongresi, tim-bildinzi i ako uzmemo u obzir da je prošle godine realizovano svega 20 odsto takvih dešavanja u hotelima, gubici su ogromni", kaže direktor Turističke organizacije Zlatibora Vladimir Živanović.
U međuvremenu, turistički radnici ne sede skrštenih ruku.
"Svi hoteli su u pregovorima sa raznim kongresima i grupama da ponovo budu gosti Vrnjačke banje i nadamo se da ćemo u narednom periodu vratiti taj sjaj i vratiti kongrese u banju", navodi Đorđe Trmčić, sekretar Klastera turističke privrede Vrnjačke Banje.
Pre desetak godina bilo je onih koji su govorili da će savremena tehnologija obesmisliti kongrese, simpozijume, sajmove. To se, međutim, nije dogodilo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.