Nagrada OEBS-a Brankici Stanković

Izvor: B92, 14.Dec.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada OEBS-a Brankici Stanković

Beograd -- Novinarka B92 Brankica Stanković ovogodišnja je dobitnica nagrada Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju "Ličnost godine".

Nagrada se svake godine dodeljuje pojednicima koji svojim radom podržavaju vrednosti za koje se bori Misija OEBS-a.

Za razliku od prethodnih godina, kada se nagrada dodeljivala u pet kategorija i kada je bilo pet dobitnika, ove godine Brankica Stanković je jedina dobitnica.

Šef Misije OEBS-a Dimitrios Kipreos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je naveo da je Brankica Stanković oličenje naprednih standarda u profesionalnom istraživačkom novinarstvu u Srbiji.

"Kroz svoj rad, Brankica Stanković postala je simbol nezavisnog i profesionalnog novinarstva u Srbiji. Čast nam je što možemo da joj dodelimo ovu nagradu na taj način odajući joj priznanje za izvaredan doprinos informisanju javnosti u Srbiji", rekao je Kipreos.

Kipreos je, kako se navodi u saopštenju, naveo da se Brankica Stanković bavila istraživanjem osetljivih tema kao što su veze organizovanog kriminala, fudbalskih huligana i politike.

To je, dodao je Kipreos, velika usluga svima koji se bave uspostavljanjem vladavine prava i unapređenjem poštovanja ljudskih prava.

Nagrada "Ličnost godine" dodeljuje se pet godina za redom, pojedincima koji su doprineli sprovođenju programa Misije OEBS-a i koji svojim radom podržavaju vrednosti OEBS-a.

Autor, novinar, istraživač

Brankica Stanković je autor, novinar istraživač, koja u svakoj emisiji javnosti Srbije otkriva zapanjujuće činjenice o korupciji u našoj zemlji, vezama kriminala i politike, pozadinama političkih ubistava i događaja i najmračnije tajne političkih veza sa tajkunima.

Uprkos pretnjama, uključujući i javne pretnje smrću, Stankovićeva nikada nije odustala od svoje teme i potrebe da istražuje dalje dok ne dođe do istine.

Jedan od poslednjih serijala „Insajdera", "Nemoć države", bavio se pojednicima u navijačkim grupama protiv kojih je podneto više od stotinu krivičnih prijava za teška krivična dela i to godinama unazad, ali protiv kojih sudski procesi nikada nisu završeni.

Posle tog serijala, zbog čitave lavine pretnji smrću, koje su stizale sa stadiona, ali i na Fejsbuk grupama, autorki je dodeljeno 24-časovno policijsko obezbeđenje koje traje godinu dana.

Emisija „Insajder" se od 2004. godine bavila ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića, građevinskom mafijom i ulogom koju su pojedinci iz vlasti odigrali, švercom cigareta, iznošenjem novca na Kipar, pravosudnom mafijom, korupcijom u nadležnim institucijama, kriminalnom privatizacijom preduzeća u Srbiji, organizovanim kriminalnim grupama, kao i fudbalskom mafijom.

Emisije Brankice Stanković uvek su najgledanije dokumentarne emisije, a saznanja do kojih dolazi ekipa „Insajdera" citiraju kolege novinari drugih medija.

Brankica uređuje „Insajder" od 2004. godine, a na B92 radi od 1997.

I pre „Insajdera" uređivala je centralnu informativnu emisiju Dnevnik Radija B92 i bila je jedan od urednika nedeljne emisije "Jutopija”.

Dobitnica je čitavog niza nagrada za istraživačko novinarstvo i novinarsku hrabrost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija: Brankici Stanković nagrada OEBS-a Ličnost godine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Dec.2010

Novinarki B92 Brankica Stanković danas će biti uručena ovogodišnja nagrada Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) "Ličnost godine", saopštio je OEBS. Šef Misije OEBS-a Dimitrios Kipreos je naveo da je Brankica Stanković oličenje naprednih standarda u profesionalnom instraživačkom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Brankici Stanković nagrada OEBS-a Ličnost godine

Izvor: EMportal, 14.Dec.2010

Novinarki B92 Brankica Stanković danas će biti uručena ovogodišnja nagrada Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) "Ličnost godine", saopštio je OEBS.

Nastavak na EMportal...

Brankici Stanković nagrada OEBS-a

Izvor: RTS, 14.Dec.2010

Novinarka televizije B92 Brankica Stanković dobitnica ovogodišnje nagrade "Ličnost godine", koju dodeljuje Misija OEBS-a u Srbiji. ..Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji, ambasador Dimitrios Kipreos uručio je nagradu OEBS-a "Ličnost godine" novinarki B92 Brankici Stanković,...

Nastavak na RTS...

Brankica Stanković novinar godine

Izvor: Glas javnosti, 15.Dec.2010, 07:16

BEOGRAD - Novinarka B92 Brankica Stanković dobitnica je ovogodišnje nagrada Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) "Ličnost godine", saopštio je OEBS...Šef Misije OEBS-a Dimitrios Kipreos je naveo da je Brankica Stanković oličenje naprednih standarda u profesionalnom instraživačkom...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.