Izvor: B92, 16.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Načelnik bolnice osumnjičen da je primio mito

Beograd -- Načelnik 13. radne jedinice Hirurško-ortopedske bolnice Banjica u Beogradu, Ivan Butković, razrešen je dužnosti zato što je osumnjičen za primanje mita. Šef beogradske policije Milan Obradović izjavio je da je slučaj lekara sa Ortopedske klinike predat sudu. "Policija je dobro uradila svoj posao, prikupila je više nego dovoljno dokaza i podneta je krivična prijava," kaže Obradović i dodaje da je krivično delo primanja mita veoma teško, gotovo nemoguće otkriti: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Nezavisno od toga da li mi znamo da neko vrši krivično delo primanja mita, nije to krucijalno, krucijalno je ono što možemo da dokažemo. Da bi dokazali to krivično delo, nemoguće je bez pristanka druge strane, odnosno osobe koja daje novac. Ako nemamo osobu koja će prihvatiti da to učini da bi mi mogli na delu da to realizujemo, onda je to nemoguće."

U Savetu za borbu protiv korupcije nam je rečeno da se oni nisu detaljno bavili korupcijom u zdravstvu. Predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, prof. dr Dragoslav Ercegovac, kaže za B92 da su oni u ovakvim slučajevima nemoćni. "Mi možemo samo da dajemo sugestije i preporuke, a pravo rešenje bi bilo formiranje lekarske komore," kaže Ercegovac: "Ono što Etički komitet preduzima već nekoliko godina, bezuspešno, jeste da se formira Lekarska komora koja bi imala disciplinsku komisiju i Sud časti i koja bi imala pravne ingerencije da oduzme licencu i da se zahteva intervencija pravosudnih organa."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.