Na smrt je prepadao političare, bio je alhemičar reči

Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na smrt je prepadao političare, bio je alhemičar reči

Porodica, prijatelji i saradnici Aleksandra Tijanića oprostili su se od generalnog direktora Radio-televizije Srbije na komemoraciji u Skupštini Beograda. Svečana sala bila je mala da primi sve poštovaoce Saše Tijanića, tako da je u holu gradske skupštine instaliran video-bim, kako bi svi prisutni mogli da prate komemoraciju i pogledaju kratki film o životu jednog od najvećih srpskih novinara.

Dugogodišnji Tijanićev saradnik u RTS-u, glavni i odgovorni urednik informativnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << programa televizije Nenad Stefanović, opisao ga je kao autentičnog i neponovljivog čoveka, izuzetnog talenta i mudrosti.

– On sam neumorno je radio da sebi skrati život. Imao je temperament koji nije mogao da se penzioniše i vizije koje mu nisu dale da miruje – rekao je Stefanović, dodavši da mu je to što je vodio javni servis vezivalo jezik i ruke iako su ga često prsti svrbeli da nešto napiše.

Stefanović je rekao da, iako je to praksa, ne oseća potrebu da govori o svemu što je generalni direktor RTS-a radio u svojoj karijeri, jer o njemu ništa više ne treba da se kaže osim „Tijanić” – pa da sve bude jasno.

Porodica Aleksandra Tijanića na jučerašnjem komemorativnom skupu (Foto D. Ćirkov)

– On je bio „novinar za udžbenike” kojem nikada nije uspevalo da ostane neprimetan – ukazao je Stefanović.

Zahvaljujući svima koji su od ponedeljka, kada je Tijanić umro, o njemu izrekli brojne pohvale, Stefanović je izrazio žaljenje zbog toga što to nisu češće radili dok je bio živ, jer bi mu tako možda i produžili život.

– Nema dileme da je od njegovog dolaska na čelo RTS-a „maglovita sintagma o javnom servisu” počela da liči na nešto. Bez njega, srpsko novinarstvo moglo bi da liči na Hamleta bez Hamleta, na razmazivanje tabloidnim vodenim bojicama u poređenju sa njegovim teškim uljem na platnu. Na bespomoćnu profesiju koja je nekada umela da bude i moćna. Bio je jednostavno alhemičar reči – čovek čije su se teške i olovne reči često pretvarale u zlatne i upozoravajuće poruke, za one koji su to hteli i umeli da čuju – rekao je Stefanović.

On je svima onima koji su osporavali Tijanića, jer nije imao fakultetsku diplomu, poručio da je Tijanić bio najobrazovaniji i najlucidniji čovek kojeg je sreo, a onima koji su pokušali da od njega načine ratnog huškača, poručio je da Tijanić nikada nije napisao nijednu ratnohuškačku rečenicu ili lošu reč za bilo koju naciju, zbog čega je uvažavan u čitavom regionu. Prema rečima Stefanovića, bez javnog servisa, kakvim ga je osmislio Tijanić, Srbija „rizikuje da postane umobolna država”.

Od Aleksandra Tijanića se oprostila i glavna i odgovorna urednica „Politike” Ljiljana Smajlović, koja je rekla da je Tijanić znao da dobar novinar ponekad mora da ugrize ruku koja ga hrani.

Zvaničnici na oproštaju od preminulog direktora RTS-a (Foto D. Ćirkov)

– Bio je junak našeg doba. Ne tvrdim da je bio junak bez mane i da je po ceo dan samo razobličavao vlast i štitio javni interes. Ali ću mu večno biti zahvalna što je političare na smrt prepadao – kazala je Smajlovićeva i zapitala ko će to sada da radi umesto njega i ko će, na taj način, da održava iluziju o srpskom novinarstvu kao snažnoj i uticajnoj profesiji.

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Slobodan Marković odao je priznanje Tijaniću zbog ogromnih napora koje je ulagao braneći programsku nezavisnost RTS-a.

– Došao je u jednu televiziju bez uticaja i postavio sebi cilj da uspostavi televiziju nezavisnu od vlasti, da je učini kvalitetnom i najgledanijom, i u tome je uspeo – rekao je Marković.

Komemoraciji povodom smrti Aleksandra Tijanića su, pored porodice, prijatelja i kolega, prisustvovali svi vodeći novinari i urednici srpskih medija, predstavnici državnih institucija, diplomatskog kora i brojni Tijanićevi poštovaoci.

Skupu su, između ostalih, prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, lider DS-a Dragan Đilas, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, predsednik Saveta RRA vladika Porfirije. Među javnim ličnostima koji su došli da iskažu poštovanje Aleksandru Tijanići bili su i proslavljeni košarkaš Vlade Divac, glumac Dragan Bjelogrlić, pevač i kompozitor Željko Joksimović, biznismen Milan Beko…

Jedan od brojnih Tijanićevih kolega je rekao da bi Saša svakako, ako gleda svoju komemoraciju sa strane, primetio da joj nedostaje malo humora. Verovatno bi zato svojim britkim jezikom konstatovao kako je, i mrtav uspeo da približi Vučića i Đilasa. Mada je, za svaki slučaj, između njih dvojice postavio, kao tampon-zonu, vladiku Porfirija i ministra Antića.

U holu RTS-a, u Takovskoj 10, otvorena je knjiga žalosti, a ispraćaj za kremaciju je u petaku 15 sati na Novom groblju u Beogradu. Urna će naknadno biti položena u Aleji zaslužnih građana.

A. Apostolovski

objavljeno: 31.10.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.