Na konkurs za arhitektonsko rešenje stigle 232 prijave

Izvor: Glas javnosti, 15.Dec.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na konkurs za arhitektonsko rešenje stigle 232 prijave

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić predstavio je članove žirija za međunarodni konkurs za arhitektonsko rešenje Centra za promociju nauke.

- Ukoliko sve bude teklo po planu, u bloku 39. na Novom Beogradu 2012. godine biće otvoren Centar za promociju nauke - izjavio je Đelić.

Prema njegovim rečima, konkurs je prevazišao sva očekivanja, jer su prispela 232 rada.

- Naša nacija je odredila budžet >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od 20 miliona evra da izgradi prvoklasno postrojenje koje će služiti, pre svega, mladim naraštajima - naveo je Đelić.

Centar za promociju nauke, kada bude otvoren 2012. godine, rekao je on, primaće godišnje više od 30.000 osnovaca, srednjoškolaca, njihove učitelje, roditelje.

- Centar će istovremeno služiti medijima, našoj privrednoj, političkoj eliti, ali isto tako građanima Beograda i cele Srbije, koji žele da se upoznaju sa ekonomijom znanja - naglasio je Đelić.

Đelić očekuje da će do proleća biti razrađen glavni projekat i biti dobijene sve neophodne dozvole kako bi radovi počeli.

- Imamo veliku međunarodnu podršku, imamo duboko iskustvo koje će nam u danima i noćima koje dolaze, obezbediti da do petka odredimo pet najkvalitetnijih projekata iz kojih će se iznedriti pobednički - istakao je Đelić.

Đelić je dodao da su od sedam članova žirija, četvoro stranci.

- Sa jedne strane želimo da to bude jedan objekat koji će obeležiti našu zemlju, region. Sličnog projekta nema na Balkanu - istakao je Đelić i doda da će izgradnjom ovog Centra biti omogućeno da se nauka otvori prema društvu.

Predsednik žirija Jovan Mitrović izjavio je da nije poznato koliko je radova iz Srbije, jer su arhitektonska rešenja stizala pod šiframa.

- Smatram da ćemo kroz ovaj period odlučivanja imati priliku da vagamo dobra arhitektonska rešenja i urbanističke postavke, a isto tako i mogućnosti da se objekat napravi u Srbiji za realno vreme i novac - rekao je Mitrović.

Zamenik predsednika žirija Dorte Mandrup Poulsen rekla je da je na žiriju veliki posao i odgovornost i da će imati veoma težak zadarak u narednih nekoliko dana.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.