Izvor: Blic, 04.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na fiskalnim računima ne piše dijagnoza bolesti pacijenata

Iz fiskalnog računa koji izdaju zdravstvene ustanove ne može se videti zbog čega je pacijent išao kod lekara jer svaka ustanova ima svoje šifre za svaku bolest ili dijagnostički pregled pojedinačno. Samim tim padaju u vodu i argumenti protivnika uvođenja fiskalizacije u zdravstvo, da se na ovaj način zadire u privatnost pacijenta i krši medicinska etika.

Isto kao što prodavnice imaju šifre za svoje proizvode, tako sada i bolnice imaju šifre za svoje usluge. Ali najbitnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da te šifre nisu jedinstvene, već se razlikuju od ustanove do ustanove.

Tako je i Klinički centar Srbije, gde svaki institut ima po jednu fiskalnu kasu, napravio svoj šifrarnik bolesti, koji je prosleđen Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi.

Inače, od 1. juna sve državne bolnice, domovi zdravlja i klinike moraju da izdaju račune za one usluge koje ne spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje, dok privatnici to moraju da rade za svaku pruženu uslugu.

S druge strane, neki građani misle da račune koje dobiju u privatnim ordinacijama, a koje imaju sklopljene ugovore sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje mogu da koriste radi nadoknade troškova.

U RZZO kažu da to nije moguće jer se u privatne ustanove koje imaju sklopljene ugovore sa Fondom ide uz uput.

- Do sada imamo ugovore sa šest privatnih ginekoloških ordinacija, centrom za dijalizu „Medinova”, Institutom za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora i Centrom za hiberbaričnu medicinu. Pacijenti koji se leče u ovim ustanovama za to dobijaju uput lekara opšte prakse i na plaćaju ništa - kaže Vladan Ignjatović iz RZZO.

Iako je fiskalizacija u zdravstvu ozvaničena, većina medicinskih ustanova još nije počela da izdaje fiskalne račune građanima. I dok jedni tvrde da zaposleni ne znaju kako da koriste kase, drugi se pravdaju time da još čekaju da dobiju naručene aparate.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.