Na fakultetima ima svega, od politike i korupcije, do seksualnog uznemiravanja

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na fakultetima ima svega, od politike i korupcije, do seksualnog uznemiravanja

- Nismo politička organizacija i naš cilj je prevashodno rešavanje nagomilanih studentskih problema i sprečavanje bahatog ponašanja uprave na fakultetima. U Studentskom parlamentu i Senatu su oni koji se bore samo za svoje buduće stranačke i političke fotelje, a ne za prava studenata - rekao je u intervjuu za Glas javnosti Đorđo Žujović, predsednik udruženja „Nezavisni studenti beogradskog Univerziteta“ i za ponedeljak najavio protest ispred Pravnog fakulteta u Beogradu zbog poskupljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << školarina.

Od kada postojite i koliko članova imate? Da li ste uopšte registrovani?

- Još nismo registrovani kao studentska organizacija, ali smo u procesu prijavljivanja. Za sada smo neformalno udruženje studenata Pravnog, Rudarsko-geološkog fakulteta kao i Fakulteta političkih nauka i nas oko 300 rešili smo da protestom izrazimo svoje nezadovoljstvo.

Vaši zahtevi su?

- Prvi i osnovni zahtev je smanjenje školarina za 30 odsto na svim fakultetima jer studenti za novac koji plaćaju ne dobijaju baš ništa. Na Pravnom fakultetu su, recimo, obećali da će u cenu školarine ući i prijava ispita i udžbenici, ali je i to obmana jer svaki profesor ima svoju knjigu koju moramo da kupimo, kako bismo uopšte izašli na ispit.

Tražite da fakulteti dostave specifikaciju svojih troškova. I Studentski parlament to traži?

- Da, traže, a onda se ućute, tako da se čini da nisu baš iskreni. Naravno, ima ljudi koji su pošteni, ali ne i predstavnici studenata.

Jedan od vaših zahteva je da državni fakulteti krenu u borbu za smanjenje korupcije i seksualnog uznemiravanja? To su teške optužbe. Imate li dokaze na kojim fakultetima toga ima?

- Korupcije ima verovatno na svim fakultetima, ali se studenti plaše da je prijave. Ono što mogu da kažem je da toga na Pravnom ima i da sam to iskusio lično. Drugarica mi se požalila da je već neko vreme seksualno uznemirava profesor. Kada budemo imali opipljive dokaze, sigurno ćemo ih dostaviti i javnosti i nadležnim organima jer ne želimo da se oni izvuku, a da studenti s druge strane nastradaju.

Ne plašite se ovakvih izjava?

- Ne, zašto, ovo je veliki problem i neko mora da probije led. Nemamo šta da krijemo. Borimo se za studentske interese, i ničije više. Politika nas ne zanima.

Ukoliko se vaši zahtevi ne ispune, koji su dalji koraci?

- U ponedeljak ćemo u 13 sati organizovati protest i tada ćemo uputiti pismo sa zahtevima Rektoratu BU, Studentskom parlamentu i Ministarstvu prosvete. Ukoliko nam ne odgovore u roku od 24 sata spremni smo i na radikalnije mere kao što su bojkot, blokada, štrajk ...

Ima li korupcije na fakultetima? Imate li dokaze? Nema ha,ha :

Uhvaćena na delu: profesorka Univerziteta u Kragujevcu uzima novac (Foto MUP Srbije) Policija Srbije uhapsila je juče grupu od 10 profesora među kojima je i Emilija Stanković, pomoćnik ministra prosvete i sporta, zbog sumnje da su prodavali ispite i diplome Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.