Na VMA leče i pacijente iz bivše SFRJ

Izvor: Blic, 12.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na VMA leče i pacijente iz bivše SFRJ

Na Vojnomedicinskoj akademiji prošle godine obavljeno je 450.000 pregleda, bolnički lečeno oko 38.000 pacijenata i urađeno više od 20.000 operacija, izjavio je načelnik VMA general-major Miodrag Jevtić u intervjuu FoNetu i ocenio da je rad ove ugledne medicinske ustanove od nacionalnog značaja uveliko prepoznat na međunarodnom planu.

Napominjući da se na VMA leče i mnogi bolesnici iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, kao i drugih zemalja, Jevtić je precizirao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se u ovoj medicinskoj ustanovi obavljaju neki od najsloženijih operativnih zahvata u svetu, kao što je transplantacija jetre.

Jevtić je naglasio da veliki broj bolesnika dolazi i sa Kosova i Metohije i istakao da za lekare VMA nacionalnost ili vera pacijenata nemaju važnost, već samo šta je potrebno uraditi u medicinskom smislu.

Kao ilustraciju, on pominje da je pre nekoliko meseci operisao Albanca iz Prištine, koji je došao uprkos sugerisanju sinova da u Beogradu može da mu se desi nešto loše.

Ovaj pacijent je svoj život i svoj veliki problem - operaciju aneurizme aorte, koja je u narodu poznata kao „bomba u trbuhu", poverio nama i zahvat je uspešno prošao, rekao je Jevtić.

Objašnjavajući veliko interesovanje pacijenata za VMA, on je istakao da su kadrovi njen najveći kvalitet, napominjući da je jedan od glavnih ciljeva dalje ulaganje u mlađe stručnjake i njihovo usavršavanje u najboljim svetskim centrima, kako bi nova znanja preneli u Srbiju.

Prema rečima Jevtića, veliko je interesovanje i stranih stručnjaka za znanja VMA.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ugled VMA prevazilazi okvire Srbije

Izvor: RTS, 11.Jan.2009, 16:37

Samo prošle godine na Vojnomedicinskoj akademiji pregledano je preko 450.000 pacijenata i urađeno više od 20.000 operacija. Pacijenti dolaze iz svih bivših jugoslovenskih republika a na usavršavanje stručnjaci iz Kine, SAD i Evrope, rekao je načelnik VMA general-major Miodrag Jevtić...Na Vojnomedicinskoj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.