Izvor: Glas javnosti, 12.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kadrovi su najveći kvalitet VMA

BEOGRAD - Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) prošle godine obavljeno je 450.000 pregleda, bolnički lečeno oko 38.000 pacijenata i urađeno više od 20.000 operacija, izjavio je načelnik VMA general-major Miodrag Jevtić u intervjuu Fonetu i ocenio da je rad ove ugledne medicinske ustanove od nacionalnog značaja uveliko prepoznat na međunarodnom planu.

Napominjući da se na VMA leče i mnogi bolesnici iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, kao i drugih zemalja, Jevtić je precizirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da se u ovoj medicinskoj ustanovi obavljaju neki od najsloženijih operativnih zahvata u svetu, kao što je transplantacija jetre.

Jevtić je naglasio da veliki broj bolesnika dolazi i sa Kosova i Metohije i istakao da za lekare VMA nacionalnost ili vera pacijenata nemaju važnost, već samo šta je potrebno uraditi u medicinskom smislu.

Objašnjavajući veliko interesovanje pacijenata za VMA, Jevtić je istakao da su kadrovi njen najveći kvalitet, napominjući da je jedan od glavnih ciljeva dalje ulaganje u mlađe stručnjake i njihovo usavršavanje u najboljim svetskim centrima, kako bi nova znanja preneli u Srbiju.

Prema rečima Jevtića, veliko je interesovanje i stranih stručnjaka za znanja VMA, gde je, s obzirom na događaje u protekle dve decenije, skoncentrisano ogromno praktično iskustvo iz domena ratne hirurgije, vojne medicine i psihoterapije.

Mada je VMA ušla u sistem javnog zdravstva Srbije, neopravdano još nije u „akademskom i naučnoistraživačkom prostoru Srbije“, pa Jevtić očekuje da će Nacionalni savet za visoko obrazovanje tu instituciju blagovremeno akreditovati za narednu akademsku godinu.

Nemojte novinari da pomazete korupciju u zdravstvu sa ovakvim tekstovima,setite se Dade Vujasinovic koju su vestacili profesori medicinskog fakulteta,setite se vojnika sa Topcidera.Jesu li ovo ti uspesi VMA ili mozda drzanje kriminalca na lecenju u aprtmanima:

Pred Specijalnim sudom u Beogradu uskoro počinje suđenje i drugoj grupi, koju su organizovala dvojica advokata. Preko svojih veza u sudstvu i policiji, ali i preko doktorke Mirjane Tomović, neurologa na VMA, advokati su uspevali da svojim klijentima ublaže kazne.

Pukovnik Božidar Miljanović osuđen je na 10 meseci zatvora jer je kao načelnik Klinike VMA za psihijatriju, uz posredovanje civila Dušana Marinkovića, koji je osuđen na sedam meseci, davao nalaze i mišljenja s predlogom privremene ili trajne nesposobnosti vojnika za vojnu službu.

Miljanović je za učinjene usluge dobio ukupno 9.400 nemačkih maraka, a Marinković je za sebe zadržao 2.300 maraka. Potpukovnik Nedeljko Bjelica, lekar specijalista na Klinici VMA za neuropsihijatriju, u istom predmetu je zbog primanja mita osuđen na sedam meseci zatvora.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.