Na „Microsoftu” ipak mermer sa Zlatibora

Izvor: Politika, 01.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na „Microsoftu” ipak mermer sa Zlatibora

Štrajk u „Zlatibor mermeru” u jednom trenutku zapretio da ugrozi veliki posao u Sijetlu, pa je vlasnik Pjero Zaneli iz majdana u Sirogojnu i Skržutima uzeo blokove mermera i odvezao ih u Italiju, gde su prerađeni u ploče

Užice – Fasade na dvema novim zgradama „Microsofta" u Sijetlu odnedavno su obložene zlatiborskim mermerom, crvenim iz Sirogojna i žutim iz sela Skržuti. Tako je, uprkos svemu što se minule godine događalo u užičkoj firmi „Zlatibor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mermer" kojoj su Amerikanci poverili ovaj posao, lepota našeg mermernog kamena ipak zasjala na zdanjima jedne od najpoznatijih kompanija u svetu.

Kako je naš list već pisao, prošlog leta je „Zlatibor mermeru" poveren ovaj važan posao, zahvaljujući poslovnom renomeu Italijana Pjera Zanele, vlasnika te užičke firme, ali i prepoznatljivoj lepoti zlatiborskog prirodnog mermera. Dogovoreno je da Užičani do kraja 2008. spreme crvene i žute mermerne ploče za oko 3.500 kvadrata dva „Microsoftova" zdanja. Urađena je petina planiranog posla, a onda se iznenada stalo. Problemi u „Zlatibor mermeru" zapretili su da dovedu u pitanje ostvarenje poduhvata.

Naime, vlasnik iz Italije, koji je pre dve i po godine kupio pomenutu užičku firmu, naišao je na teškoće u pokrivanju dugova i neisplaćenih plata radnicima „Zlatibor mermera" iz perioda pre privatizacije za koje, kažu ovde, nije znao. Država mu je, izgleda, prodala „mačku u džaku", a ni Zanela nije bio baš široke ruke da ulaže u ono u šta nije planirao. Tako su radnici „Zlatibor mermera" zbog finansijskih teškoća firme mesecima radili bez plate, pa su u jednom trenutku rešili da štrajkuju, bez obzira na posao sa „Microsoftom" od koga, kako tada rekoše, nisu imali nikakve vajde.

– Kad je gazda video da dok ovaj štrajk traje ne može ispoštovati rok isporuke, rešio je da iz naših majdana u Sirogojnu i Skržutima uzme cele blokove mermera i odveze ih u Italiju na preradu u ploče. Tako smo mi umesto da izvezemo finalni proizvod izvezli sirovinu. Posao u Sijetlu je krajem prošle godine obavljen, ali je rok prekoračen za mesec dana, pa će Zanela zbog toga plaćati penale Amerikancima – objašnjava za „Politiku" Dragan Milojević, direktor „Zlatibor mermera".

Prema njegovim rečima, vlasnik iz Italije je u međuvremenu ulagao novac u užičku firmu, a potom isplatio i sve stare dugove i plate radnicima. Ipak, i sada se tri plate duguju (ovde ima 57 zaposlenih), ali je razlog „mrtva sezona" za građevince. Firma ima najavljenih poslova, ovdašnji mermer je na ceni: ugrađivaće se u veliku crkvu u Foči, u Dom vojske u Beogradu, možda i na hercegnovsko šetalište. Direktor Milojević ističe da, osim svetlih perspektiva, ima i aktuelnih problema:

– Gradske vlasti su nam uzele deo placa u Krčagovu na kome se naša firma nalazi pola veka, a predvideli smo ga za halu. Reč je o opštinskom zemljištu, od ukupno 40 uzeto nam je 20 ari, koje su gradski javni pravobranilac Obrad Jeremić i pravnik u Direkciji za izgradnju Zoran Melentijević obećali vlasniku jedne užičke firme kao ustupak za neki oduzeti mu plac. Urađeno je to iako su nam urbanisti nedavno odobrili preparcelaciju, koja je bila osnova za gradnju naše nove hale – žali se Milojević.

Pravobranilac Obrad Jeremić pak kaže da prava „Zlatibor mermera" nisu uskraćena, jer je ta firma, kako ističe, „u zauzeću državne imovine" na tom placu.

– Nastojaću da se i onih 20 ari koje trenutno koriste nađu na licitaciji, posle čega će se znati šta će biti s tim delom placa – najavljuje Jeremić.

Branko Pejović

[objavljeno: 02/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.