NUNS traži rehabilitaciju novinara

Izvor: Glas javnosti, 03.Avg.2011, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS traži rehabilitaciju novinara

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je Višem sudu u Beogradu zahtev za rehabilitaciju novinara Slavka Ćuruvije, Zorana Lukovića i Srđana Jankovića, koji su pre 12 godina osuđeni na po pet meseci zatvora, saopšteno je iz tog udruženja.

U zahtevu koji je NUNS uputio Višem sudu, navodi se da nije bilo elemenata za krivično gonjenje trojice novinara i da je "presuda posledica sudske poslušnosti i podređenosti autokratskom režimu".

NUNS očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od Višeg suda "da odgovarajućim aktom o rehabilitaciji konačno ispravi veliku nepravdu nanetu trojici novinara", navedeno je u saopštenju.

Ćuruvija, Luković i Janković osuđeni su u martu 1999. godine po tužbi Milovana Bojića, tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije i direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Trojica urednika i novinara osuđena su zbog teksta objavljenog 5. decembra 1998. godine u listu "Dnevni telegraf" u kome se Bojić indirektno dovodi u vezu sa ubistvom Aleksandra Popovića, lekara u toj zdravstvenoj ustanovi, navedeno je u saopštenju.

Slavko Ćuruvija, vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa ubijen je 11. aprila 1999. godine, Luković je uhapšen 15. avgusta 2000. i upućen na izdržavanje kazne u Padinsku skelu, a iz zatvora je pušten 21. oktobra, po osnovu pomilovanja rešenjem tadašnjeg predsednika Srbije Milana Milutinovića.

Novinar Srđan Janković iselio se u Crnu Goru, gde i danas živi i radi.

NUNS smatra da "abolicija kao čin milosrđa jednog od najviših službenika režima Slobodana Miloševića ne sme ostati jedini osnov Lukovićevog oslobađanja, jer ona u suštini ne poništava optužbu i presudu, tim pre što milosrđe nije obuhvatilo Ćuruviju i Jankovića".

U saopštenju podsećaju da je Izvršni odbor NUNS-a 24. aprila 2009. uputio javni poziv državnim i pravosudnim organima da pokrenu postupak rehabilitacije novinara Ćuruvije, Lukovića i Jankovića ukazujući da je "pravosuđe Srbije imalo punu deceniju da ispravi nepravdu koju su njihovi prethodnici naneli trojici novinara".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.