Izvor: B92, 24.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS obeležio 11 godina

Beograd -- Nezavisno udruženje novinara Srbije osnovalo je 900 novinara, pre tačno 11 godina.

Obeležavanje jedanaestogodišnjice NUNS-a počelo je odavanjem pošte nedavno preminulom novinaru nedeljnika "Vreme" Stojanu Ceroviću. Drugi događaj koji je potresao ovo udruženje i sve novinare jesu antisemitski grafiti i plakati sa pozivom na bojkot B92.

Đorđe Vlajić član Izvršnog odbora NUNS-a, smatra da sledi period u kom će mediji ponovo biti kritikovani: "Ja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se bojim da je pred nama vreme u kojem će mediji ponovo biti pred žestokim udarom vlasti. Prepozanjem iz reagovanja političara, želju da se obračunaju sa medijima, a B92 je sad na udaru."

Predsednik NUNS-a Nebojša Bugrainović skrenuo je pažnju da bi prilikom promene krivičnog zakona trebalo da se ukinu zatvorske kazne za klevetu i uvredu, kao i neophodnost uvođenja odredbe kojom bi se zaštitili novinari koji poštuju profesionalna i etička pravila. "Sva naša istraživanja u četiri ipo godine, pokazala su da su glavna meta potencijalnih tužbi za uvredu i klevetu, ne oni za koje svi znamo da vrlo često objavljuju netačne informacije u svojim medijima, nego novinari i urednici ozbiljnih medija", kaže Bugarinović.

NUNS još uvek čeka na odgovor policije o ubistvu novinara Milana Pantića i o dokumentima, koje je to udruženje predalo istražnim organima pre tri meseca. Predsednik NUNS-a najavio je da će to udruženje i ANEM osnovati komisiju koja će nadgledati rad Radiodifuznog saveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.