NAŠA POSLA Svetski patent sedam godina čeka domaće investitore

Izvor: Blic, 22.Feb.2015, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAŠA POSLA Svetski patent sedam godina čeka domaće investitore

Prošlo je sedam godina od kada je Živoslav Milovanović iz Krnjeva nacrtao svoj izum: multifunkcionalni uređaj sa rotacionim klipovima, narodski rečeno - vakuum pumpu. Ona je specifična, od svih postojećih je manja, jednostavnija i jeftinija za proizvodnju.

- Radio sam u Italiji, uglavnom u hotelima, najbliže struci kada sam na kraju bio u firmi koja radi liftove. A pumpu sam smislio u slobodnom vremenu, za sopstvene potrebe, za rad u mom voćnjaku - objašnjava Milovanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Potencijalni profit

u milijardama evra

U jednom od brojnih dopisa kojima je Milovanović tražio podršku državnih organa, priložio je i onaj Saveza pronalazača Srbije, gde je navedeno da je u pitanju “izvanredno idejno rešenje koje se retko javlja i može da donese profit meren milijardama evra, dugoročno, na svetskom nivou”. Da nije preterivanje potvrđuje podatak o godišnjem obrtu na tržištu vakuum pumpi koji je oko četiri milijarde evra, a kod kompresora je cifra i pet puta veća.

Sa velikom idejom vratio se u Srbiju. Kada je domaćim stručnjacima pokazao šta je smislio, nevericu u revolucionarnost izuma, jer Slava je ipak laik i amater, zamenilo je oduševljenje.

- Jedan od saveta bio je da odmah zaštitim patent - priča pronalazač iz Krnjeva.

Zaštita patent na svetskom nivou nije, međutim, lako ni jeftino. Nedavno mu je stigla potvrda iz Australije, ranije je „prebrinuo“ Evropu, Ameriku, Kinu, Japan... Kada se sve sabere, kaže, koštalo ga je to više od 70.000 evra! Pare, naravno, nije imao. Da bi zaštitio patent bio je gotov da proda voćnjak, onaj zbog koga je sve i počelo, kada mu se javio penzioner iz Beograda koji je iz medija saznao za njegov izum. Dao mu je celu ušteđevinu, 30.000 evra i 7.000 dolara, insistirajući na anonimnosti.

U međuvremenu, zahvaljujući mini grantu IPA fondova, Živoslav je, opet uz dodatnu pozajmicu, uspeo na napravi prototip. Laboratorijska ispitivanja i uporedna merenja sa najboljim svetskim pumpama, u Institutu u Vinči, potom i na beogradskom Mašinskom fakultetu, pokazala su da je njegova bolja!

Sada još samo treba pronaći investitora.

- Ima naših firmi koje bi to mogle da rade, ali su me već u prvom kontaktu razočarale. Tražili su mi, recimo, 10.000 evra za izradu prototipa, pa tek onda da razgovaramo - priča Milovanović iskustva sa domaćim državnim i privatnim biznismenima.

- Interesuju se iz Nemačke, ali oni hoće da na njih prenesem sva patentna prava. Javila mi se i korporacija iz Amerike, njen predstavnik je našeg porekla, a on insistira da pogoni budu van Srbije. Može Makedonija, Rumunija, Hrvatska, sve samo ne Srbija i Crna Gora. Kada sam ga pitao zašto, rekao mi je samo da su mu „naši već pojeli 20 miliona dolara“ u projektima koji nikada nisu realizovani - kaže izumitelj, ponavljajući da mu je najveća želja da se njegove pumpe prave u Srbiji.

Zato se, kaže, i vratio.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.