Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Izvor: TangoSix.rs, 24.Apr.2024, 10:24

Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Kako su za Tango Six kazali iz Akcionarskog Društva „Aerodrom Nikola Tesla Beograd“ (ANTB), Vlada Srbije donela je odluku da se Muzej vazduhoplovstva rekonstruiše i ponovo počne sa radom 2027. godine.
Menadžment ANTB-a je ovu odluku saopštio na prekjučerašnjem Vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope (SEAS), u organizaciji Tango Six Eventsa. Pored pregleda prvih pet godina koncesije „Nikole Tesle“, koju upravo ANTB kontroliše od strane izvršne direktorke Ane Kaluđerović, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << veći deo njihove prezentacije bio je posvećen novom planu za rekonstrukciju Muzeja.
Detaljnije je o ovome govorila Aleksandra Stefanović, menadžer projekta rekonstrukcije Muzeja vazduhoplovstva.
Stefanović je kasnije za Tango Six kazala da je ANTB prepoznat kao subjekt koji može imati značajnu ulogu u cilju stavljanja u funkciju Muzeja:
– Imajući u vidu da se ANTB tim sastoji od eksperata iz ključnih oblasti za razvoj, praćenje i realizaciju najznačajnijih projekata u zemlji i regionu sa tehničkog, pravnog i finansijskog aspekta, kao i oblasti vazdušnog saobraćaja i korporativnog upravljanja, zaključkom Vlade, bićemo zaduženi da u ime i za račun Republike Srbije, pribavimo dokumentaciju i preduzmemo sve radnje neophodne za ozakonjenje objekta Muzeja vazduhoplovstva, kao i da preduzmemo sve radnje i da pokrenemo postupke u cilju dovođenja Muzeja u funkcionalno ostanje.
Takođe, Vlada Republike Srbije dala je saglasnost da ANTB nakon ispunjenja svih uslova, a u cilju izvođenja radova na rekonstrukciji i adaptaciji objekta Muzeja vazduhoplovstva, započne sa izradom neophodne projektno – tehničke dokumentacije.
Plan o rekonstrukciji i modernizaciji Muzeja prvi put je javno predstavljen na SEAS konferenciji / Foto: Dimitrije Ostojić, SEAS Pored procesa rekontrukcije i modernizacije, planirano je kreiranje jedinstvene komercijalne ponude, u rangu sa ponudom svetskih muzeja širom sveta, koja će omogućiti podizanje reputacije jugoslovenskog i srpskog vazduhoplovstva u svetu. – kazala je Stefanović za naš portal.
– Nakon rekonstrukcije i adaptacije, posetioci bi imali mogućnost da čitav dan provedu u Muzeju: da koriste simulator letenja, da na potpuno nov način dožive svet vazduhoplovstva kroz interaktivne audio i video sadžaje, da se oprobaju u „sky-divingu“ ili da nakon obilaska postavke i uživanja u različitim novim aktivnostima, slobodno vreme provedu u restoranu Muzeja.
Muzej vazduhoplovstva poseduje veliki potencijal u podizanju kulture i znanja među najmlađima i osvežavanja uspomena među starijim generacijama. Fokus će biti na aktivnostima koje su interaktivne, edukativne i celodnevne.
Muzej vazduhoplovstva će u saradnji sa Privrednom komorom Srbije biti prvi muzej u Republici Srbiji u čije poslovanje će biti integrisana veštačka inteligencija. Primenom AI poseta muzeju biće kompletno personalizovana, prema interesovanju svakog posetioca, omogućiće analizu eksponata, analitiku posetilaca i komunikaciju sa čat botovima u cilju pravovremenog davanja neophodnih informacija.
Velika potražnja i interesovanje za posete Muzeju i danas postoje, a to samo potvrđuje da sa razvojem i adaptacijom Muzeja, kultura i znanje dobijaju temeljan i bogat izvor, a Muzej vazduhoplovstva će parirati svim svetskim muzejima ovog tipa. U skladu sa tim, Republika Srbija dobija reprezentativnog domaćina koji će, pored kompanije „Belgrade Airport“, dočekati svakog putnika na aerodromu „Nikola Tesla“.
Razvoj muzeja igraće ulogu u jačanju edukativnog segmenta, pružajući narednim generacijama mogućnost da se upoznaju, istraže i razviju afinitet prema tehničkim naukama, saobraćaju ili istoriji.
Sve navedeno ima posebnu važnost u svetlu međunarodne specijalizovane izložbe „Expo 2027“ čija organizacija je poverena Republici Srbiji i Beogradu, koja će biti održana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine i tokom koje se očekuje dolazak više miliona putnika iz celog sveta, što će imati ogroman pozitivan uticaj na različite sektore u državi pa tako i na posećenost i promociju Muzeja vazduhoplovstva. – ispričala je za Tango Six Aleksandra Stefanović, „team leader“ projekta rekonstrukcije Vazduhoplovnog muzeja.
Muzej vazduhoplovstva, do sada u nadležnosti Ministarstva odbrane, prestao je da prima posetioce pre dve godine zbog rekonstrukcije stepeništa i dela zgrade.
The post Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.