Izvor: B92, 19.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Montažna trafo-stanica kao rešenje

Beograd -- Za stanare zgrade u Ulici Zdravka Čelara 12 u Beogradu, koji su protestovali jer im je EDB isključio struju, biće obezbeđena montažna trafo-stanica.

Gradski čelnici i rukovodstvo Elektrodistribucije Beograd na današnjem sastanku doneli su odluku o postavljanju montažne trafo-stanice. Montažna trafo-stanica predstavlja privremeno rešenje za stanare te ulice koji su sinoć i rano jutros blokirali ulicu zbog isključenja zgrade sa elektro-mreže.

Jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od stanara zgrade Mašan Pejović izjavio je za B92 da je obezbeđivanjem montažne stanice, grad stanarima izašao u susret i da više nema potrebe za blokadom ulice.

"Imamo obećanje da će u roku od 7 do 10 dana pokušati da reše pitanje struje sa mobilnom trafo-stanicom, koja je privremeno rešenje jer ne može da obezbedi grejanje. Istovremeno, ljudi iz grada će učiniti sve kod elektrana kako bi dobili grejanje", kaže Pejović.

"Sa ta dva rešenja mogli bi da prezimimo. Trajnije rešenje sa dve prave trafo-stanice ostavljamo za proleće. Da li je rok od 7 dana realan ne znam, videćemo, za to vreme objekat će biti bez struje i grejanja", rekao je Pejović.

Sedamdeset porodica smatra da su žrtve prevare jer su, kako kažu, proteklih godina "Invest-eksport grupi” plaćali račune za struju.

Obračun za potrošenu struju, prema njihovim tvrdnjama, dobijali su, umesto na klasičnom računu, na običnom rukom ispisanom papiru, a gde je prikupljeni novac završavao niko od njih ne zna.

Interesantno je i da se na ovom obračunu nalazi i stavka za potrošenu vodu.

"Investitor se ne javlja uopšte. Jednostavno smo između gradske vlasti, EDB-a i investitora izvukli najdeblji kraj, a u stvari, ni krivi ni dužni plaćamo sve račune”, kaže stanar Mašan Pejović.

"Obmanuti smo. Angažovali smo advokata i odavno su podnete krivične prijave, upoznat je ceo grad i svi nadležni organi, ali svi znaju za nas i niko ništa ne preduzima da nam pomogne”, navodi Pejović.

Do direktora "Invest-eksport grupe” Dragoslava Miličića B92 nije uspeo da dođe. Kako nam je rečeno u toj firmi, Miličić je na putu.

U EDB-u su za B92 danas rekli da je struja u zgradi isključena iz bezbednosnih razloga, kao i zbog nezakonitog priključivanja.

"Kako smo ustanovili da su bili priključeni na gole žice bez uzemljenja i doveli u opasnost svoje i živote stotina građana koji žive u njihovoj okolini”, kaže predstavnica EDB-a Sandra Alagić.

"S obzirom da se radi o bespravno podignutom objektu, bez papira, dozvole, i da se niko EDB-u nije obratio za saglasnost, a objekat se sastoji iz više hiljada kvadratnih metara, i da bi imao adekvatno napajanje - neophodno je izgraditi duplu trafo-stanicu. Kako je bio priključen na građevinsku struju, često je dolazilo do kvarova, ispada i gorenja kabla zbog preopterećenja", objašnjava Alagićeva.

Nova trafo-stanica u Altini

U zemunskom naselju Altina puštena je u rad nova trafo-stanica.

Ta trafostanica obezbediće stabilno napajanje električnom energijom 80 domaćinstava u tom dela Zemuna.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da se u Beogradu trenutno radi na 36 trafo-stanica i da je Grad, zajedno sa Elektrodistribucijom, pokušao da nađe kreativna rešenje za probleme u vezi sa snabdevanjem strujom.

"To je zaista veliki problem. Iako smo metropola, zaista imamo problem sa tim, bar u ovim delovima grada. U poslednja dva meseca smo pokrenuli na tom polju više stvari nego prethodnih nekoliko godina. Našli smo načina kako da Elektrodistribucija to može legalno da radi i da sa njima imaju maksimalnu saradnju", kaže Đilas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.