Nastavljen protest stanara „nelegalne” zgrade

Izvor: Politika, 20.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen protest stanara „nelegalne” zgrade

Žitelji objekta u Zdravka Čelara 12 i juče blokirali saobraćaj jer im je pre dva dana EDB isključio struju

Ulica Zdravka Čelara, ispred broja 12, ponovo je juče ujutru bila blokirana za saobraćaj. Nezadovoljni stanari ovog stambeno-poslovnog objekta, njih desetak, postavili su nekoliko kontejnera oko osam časova i na sat vremena onemogućili prolazak automobila i autobusa, protestujući što im je EDB pre dva dana isključio struju.

Kako nam je rekao Mašan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Pejović, predstavnik revoltiranih sugrađana, ekipa EDB-a isekla je kablove i bez električne energije ostavila više od 200 ljudi.

– Mi smo svesni da je zgrada nelegalno priključena na elektromrežu, ali za taj problem su znali i svi nadležni u opštini Palilula i Gradskoj upravi, a ipak niko nije prstom mrdnuo da situacija bude nekako rešena. Stanari nisu dužni za utrošenu struju, to jest, redovno je plaćana investitoru Dragoslavu Miličiću, vlasniku firme „Invest eksport grup”, za šta imamo priznanice. Miličić je, međutim, taj novac trošio nenamenski i doveo nas u ovakvu situaciju – rekao je Pejović.

Prema njegovim rečima, ugovori o kupovini stanova, u Zdravka Čelara 12, potpisani su daleke 1992. godine, a rok za završetak gradnje bio je četiri godine kasnije. Kako zgrada nije bila završena ni posle 10 godina od ugovorenog termina, stanari su počeli da se useljavaju 2005. i 2006. godine.

– Ljudi više nisu mogli da čekaju i uselili su se u stanove, koji su tada bili u takozvanoj „sivoj gradnji”, to jest bez prozora, vrata i instalacija. Miličić nije imao ništa protiv i još je obećao da će ugraditi lift i priključiti zgradu na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Mi smo o svom trošku završili finalne radove u stanovima – priča Mašan Pejović.

On kaže da stanari znaju da je objekat ilegalan, ali je dodao da su papiri za legalizaciju, odnosno zahtevi, predati još 2003. godine, ali da se ništa nije promenilo. Takođe, u aprilu ove godine oni su podneli i krivičnu prijavu protiv Miličića koja je samo „mrtvo slovo na papiru”.

U EDB-u kažu da struja nije isključena zato što objekat nije legalan, već zato što je pretila opasnost od veće havarije.

– Stanovnici su koristili takozvanu građevinsku struju, koju smo mi obavezni da obezbedimo svakom gradilištu. U ovom slučaju je previše korisnika bilo priključeno pa je često dolazilo do prekida u dovodu. Inače, ovom objektu je potrebna dupla trafo-stanica kako bi bile izmirene potrebe svih domaćinstava i lokala. Na ovaj način bila je ugrožena bezbednost potrošača u okolnim zgradama – rekla je Sandra Alagić, zadužena za odnose sa medijima u EDB-u.

Dragoslav Miličić, investitor, otkako je nastala ova komplikovana situacija nije dostupan za novinare, a njegova sekretarica kaže da je van grada. U gradskoj građevinskoj inspekciji, nezvanično smo saznali, kažu da je na ovom mestu trebalo da bude sagrađena košarkaška hala. Navodno, investitor je prema tadašnjem zakonu imao dozvolu, za konstrukciju ali ne i za instalacije, a bilo je i odstupanja od projekta. Prema sadašnjem Zakonu o planiranju i izgradnji, propisano je da objekat koji je izgrađen bez odobrenja za izgradnju i bez glavnog projekta ne može biti priključen na elektroenergetsku, termoenergetsku i telekomunikacionu mrežu, kao i na vodovod i kanalizaciju. Bez rešenja o prijavi radova, dozvola nije pravnosnažna i ne samo što gradnja ne bi smela da počne već nema ni legalnog priključka za struju, telefon, grejanje, vodu.

Đ. Andrejić – D. Mučibabić

[objavljeno: 20/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Montažna trafo-stanica kao rešenje

Izvor: B92, 19.Dec.2008, 18:37

Beograd -- Za stanare zgrade u Ulici Zdravka Čelara 12 u Beogradu, koji su protestovali jer im je EDB isključio struju, biće obezbeđena montažna trafo-stanica... Gradski čelnici i rukovodstvo Elektrodistribucije Beograd na današnjem sastanku doneli su odluku o postavljanju montažne trafo-stanice....

Nastavak na B92...

Namagarčeni

Izvor: Kurir, 20.Dec.2008

Gradski čelnici i rukovodstvo Elektrodistribucije Beograd obećali su na jučerašnjem sastanku stanarima zgrade u ulici Zdravka Čelara broj 12 na Paliluli, kojima je već dva dana isključena struja, da će njihov problem u skorije vreme rešiti. Predsednik kućnog saveta Mašan Pejović rekao je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.