Izvor: Blic, 27.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo nezaposlenih prvi problem Srbije

Mnogo nezaposlenih prvi problem Srbije

Srpski ekonomisti slažu se sa ocenom Međunarodnog monetarnog fonda da je poslednjih godina ostvaren napredak na ekonomskom planu. Na probleme na koje je MMF ukazao upozoravaju i naši analitičari: i dalje je visoka stopa nezaposlenosti, sporo je restrukturiranje javnog sektora, visok je platni deficit, a inflacija, iako je zauzdana, nije odraz pravog stanja.

Dr Jurij Bajec, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ključni problem nezaposlenost i da on neće moći lako da se reši, bez obzira na rast bruto domaćeg proizvoda, a koji je, pak, rezultat veće produktivnosti rada, a ne nove zaposlenosti.

- To je slika svih zemalja u tranziciji. Možemo očekivati i nove viškove radne snage pošto smo zagazili duboko u proces privatizacije, koji će u narednih godinu-dve izbaciti više od 100.000 ljudi, a svake godine stasavaju i nove generacije radne snage. Privatni sektor mora da ima podršku države da bi mogao da se širi - kaže prof. dr Bajec.

Ocena MMF-a da je sporo restrukturiranje javnog sektora jeste opravdana, rekao je dr Bajec i dodaje da je inflacija zaustavljena, ali da problem nerealnih cena i dalje stoji.

- Trenutna jednocifrena stopa inflacije ima i svoju političku dimenziju vezanu za predizborni period. Država je namerno odložila povećanje cena nekih usluga i proizvoda pod svojom kontrolom, kao što je cena struje koja će iduće godine morati da bude korigovana - naglasio je dr Bajec.

Prema njegovim rečima, smanjenje stope inflacije je mukotrpan, dugoročan proces, pa je zato manje važno da li će ove godine ona zaista biti ispod 10 odsto - a sigurno je da će biti... Mnogo je važniji uspeh na duge staze, rekao je dr Jurij Bajec.

Ocene MMF-a često su politički motivisane, mišljenje je Aleksandra Stevanovića, saradnika Centra za slobodno tržište. Ovaj, poslednji izveštaj, kako kaže, nije ni tendenciozan, a ni objektivan.

- Domaći bruto proizvod je zaista rastao, ali delimično zahvaljujući i tome što je veliki deo sivog sektora sada u legalnim tokovima. Dobro je zapažanje da je više od 60 odsto radne snage u privatnom sektoru, ali je problem što to nije rezultat ekspanzije preduzetništva i biznisa, već privatizacije. Trenutno zaposleni u društvenom sektoru uglavnom rade u lošim preduzećima, a zbog nedostatka grinfild investicija, teškoću će predstavljati gde će se uposliti. Dodatno je otežavajuća okolnost to što će u narednom periodu još biti smanjena zaposlenost u državnom sektoru - ukazuje Stevanović.

Prema njegovim rečima, restriktivna monetarna politika zauzdala je inflaciju, ali je jedna od posledica vidljiva u visokim kamatnim stopama koje nepovoljno utiču na zaduživanje privrede, odnosno na razvoj malih i srednjih preduzeća. Da bi se unapredila poslovna klima, ističe Stevanović, sudstvo bi moralo da bude bolje, kao i da se smanji korupcija.

D. Nišavić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.