Mlekare: Samo uvoz mleka može da reši probleme na tržištu

Izvor: Press, 01.Okt.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlekare: Samo uvoz mleka može da reši probleme na tržištu

Uredba Vlade Srbije kojom se mlekare obavezuju da stave u promet najmanje 40 odsto mleka koje se dnevno preradi, dovešće do nestašice jogurta, sira i ostalih mlečnih proizvoda, upozoravaju proizvođači. Oni naglašavaju da država ne bi smela da nameće privatnim kompanijama šta će da proizvode i u kojim količinama! Generalni direktor „Imleka" Slobodan Petrović kaže da oni i sada proizvode pasterizovano mleko u količinama koje su propisane >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << uredbom, pa čak i više od toga. Nestašica jogurta
- Međutim, drugi će biti u problemu jer ovde niko nije izuzet, a imate mlekare koje tehnički nemaju mogućnosti da prave pasterizovano i dugotrajno mleko. Na primer, sirane, koje proizvode isključivo sireve. Ako bi se ispoštovala ova uredba, pa svi proizvodili pasterizovano mleko, neće biti jogurta i sira. Ukoliko uredba ostane da važi do decembra, onda će već krajem oktobra doći do nestašice ovih namirnica - kaže za Press Petrović, koji ocenjuje da je dopuna ove uredbe neophodna.
Rešenje je, prema njegovom mišljenju, u kratkoročnom uvozu sirovog mleka iz EU.
- Mlekare bi to mleko onda preradile i pustile na tržište. Državu takav potez ništa ne bi koštao, osim što bi izgubila malo na carinama, a zadovoljila bi tržište. Zapravo bez ikakvih dodatnih sredstava rešila bi problem - smatra Petrović.
Miroslav Bogićević, vlasnik „Farmakoma", u čijem sastavu posluje i „Šabačka mlekara", kaže za Press da je uredba teška za sprovođenje.
- Ona nikako ne može da se odnosi na sve mlekare. Kako da naterate „Zrenjaninsku mlekaru" da proizvodi pasterizovano mleko kada ona pravi sir? - ističe Bogićević.
Država ucenjuje
Uroš Šećerov, potpredsednik Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, rešenje za krizu u mlekarstvu vidi u podršci proizvođačima.
- Ova uredba je politička odluka i direktni uticaj države na privatne proizvođače. Uredbom je privatnim proizvođačima limitirana proizvodnja, što će verovatno dovesti do nekog poboljšanja na tržištu, ali nije trajno rešenje - kaže Šećerov.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.