Izvor: B92, 10.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi u Srbiji za priključenje EU

Beograd -- Nevladina organizacija "Omladina preuzima akciju" istraživala je stavove mladih prema Evropskoj uniji.

Istraživanje je rađeno uz pomoć profesora Dragana Popadića sa katedre za socijalnu psihologiju i sprovedeno je na 750 ispitanika iz Beograda i drugih gradova, starosti od 17 do 23 godine. Istraživanjem su obuhvaćeni samo mladi koji se školuju, a ne i nezaposleni i oni koji ne idu u školu ili na fakultet.

Oko 85 odsto mladih je za priključenje EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a od toga 36,1 odsto bezuslovno, a 48,6 ukoliko se ispune određeni uslovi. Samo je 8,1 odsto je bezuslovno protiv priključenja. Istraživanje je rađeno pre suspenzije pregovora sa EU.

"Mladi kao snage koje se najviše zalažu za ulazak u EU vide na prvom mestu vlast u zemlji, zatim same mlade i nevladine organizacije. Kao snage koje se najviše opiru vide Crkvu, penzionere i političke partije levice. Što se tiče izručenja Haškom sudu, tu stvar stoji donekle drugačije, dok 80 odsto njih to vidi kao uslov a samo je 43 odsto spremno da taj uslov ispuni", kaže za B92 Aleksandar Gubaš iz nevladine organizacije "Omladina preduzima akciju".

Kada su drugi uslovi u pitanju, više od 50 odsto ispitanika je spremno na usaglašavanje zakona sa evropskim standardima, suzbijanje korupcije i stabilizaciju ekonomije. Za poboljšanje odnosa sa susednim zemljama je 46,9 odsto ispitanika.

Mladi smatraju da je pet ključnih evropskih vrednosti: demokratija, otvoreno tržište, pravna država, stabilnost i tolerancija. Martina Petrović iz nevladine organizacije "Omladina preduzima akciju" kaže da se jedan od zabrinjavajućih rezultata tiče se odnosa prema nacionalnim manjinama. "Pojavilo se oko 30 odsto mladih koji su odbili da pristanu na uslov poboljšanja odnosa prema nacionalnim manjinama, što znači da jedna trećina mladih ne bi pristala da se taj odnos poboljša. Meni je to jedan od rezultata koji je zabrinjavajući."

Najveći broj mladih, 33 odsto, smatra da će Srbija ući u EU između 2011. i 2015. godine, 18 odsto smatra da će to biti do 2020, a svega devet procenata da će se to desiti pre 2010.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.