Mitropolit pozvao na ljubav, smirenje i poslušanje

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolit pozvao na ljubav, smirenje i poslušanje

Mitropolit crnogorsko-primorski i kosovsko-metohijski Amfilohije pozvao je danas monaštvo, sveštenstvo i verni narod Kosova i Metohije na ljubav, smirenje i poslušanje.

Služeći prvu liturgiju kao mjestobljustitelj Eparhije raško-prizrenske, mitropolit je poručio da je u Crkvi Hristovoj sve "saborno i trojično" i da sve što u njoj biva, biva u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.

On je podsetio na to da se trojični karakter Crkve ogleda posebno u apostolskom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pravilu da svaki narod jedne oblasti "priznaje svoga prvog i da ništa ne biva bez njegovog blagoslova".

Taj narod je dužan da ništa ne radi bez saglasnosti Saborne Crkve Božije, drugih episkopa kojima predsedava u ljubavi, rekao je mitropolit i dodao da ljubavi nema bez poslušanja.

Kao drugu tajnu ljubavi mitropolit Amfilohije je pomenuo smirenje na kome je sazdana zajednica vernih - Crkva, jer "bez smirenoumlja nema ni ljubavi ni poslušanja i zato ako hoćemo da budemo Hristovi dužni smo da tu i takvu Crkvu primimo svim svojim srcem i dušom svedočeći Hristovo neizrecivo smirenje".

"U ime tog smirenja i ja se danas ovde nalazim medju vama kao mjestobljustitelj slavnog trona Raško-prizrenskih episkopa po blagoslvou prvoga medju nama, koga smo dužni da poslušamo kako nam zapovedaju Sveti Apostoli", rekao je on.

On je kazao da je na Kosovu po blagoslovu Svetog arhijerejskog Sabora i Sinoda, ne zato što je, kako je rekao, to bila njegova volja, već zato što se takva pokazala potreba Crkve.

"Ovde sam medju vama da pridržim na odredjeno vreme tron raspete Kosovsko-metohijske i Raško-prizrenske eparhije i da zajedno sa vama nosim časni krst Crkve Božije na ovim raspetim prostorima, kao što sam dužan da poslušam i primim blagoslov prvoga medju nama, blagoslov Sinoda i Sabora i poštujući volju Svetih Apostola ispoštujem kroz nju i volju samoga Gospoda ", rekao je mitropolit.

On je kazao da od vernog naroda, sveštenstva i monaha očekuje da ispoštuju taj trojični i saborni način postojanja Crkve Božje, posebno na ovim, kako je rekao, raspetim mestima.

"Posebno to očekujem od monaštva ove Eparhije, jer ako bi neko trebalo da je svedok tog smirenoumlja i tog poslušanja evandjelskoj u jednoj mesnoj Crkvi, na prvom mestu to su sveštenici Crkve Božije, a isto tako i monasi koji su po svom pozivu pozvani na poslušanje, kao jedan od monaških zaveta i najdublju evandjelsku vrlinu u kojoj se krije tajna poslušanja Hristu i Crkvi Božijoj", naveo je mitropolit.

Ako hoćemo da živimo u Crkvi Božijoj, dužni smo da poštujemo način postojanja Crkve, rekao je on i dodao da to Crkva, takodje, očekuje i od "brata našeg Artemija", dosadašnjeg episkopa ove Eparhije, da i on isto tako ono što je svedočio i ispovedao kao hristoliki episkop Crkve pokaže na primeru pred svojim sveštenstvom, monaštvom i Crkvom.

"Time će pokazati da je istinski naslednik Apostola. A to vredi za sve nas episkope, prezvitere i sve članove Crkve jer samo na takav način možemo da projavimo istinsku ljubav jednih prema drugima, ljubav koja nije sebična, samoživa već mnogo dublja, samožrtvena, spremna da ponese krst služenja kao što su to činili i Sveti Apostoli", rekao je mitropolit.

Svaki koji se odrekne raspetog Kosova u ovom trenutku, radi bilo čega, taj pokazuje da njegova ljubav nije prava i istinska, da njegovo služenje i poslušanje nisu istinski.

On je izrazio nadu da će monasi nastaviti da nose krst i time najbolje posvedoče ljubav prema Hristu, ali i prema svom dosadasnjem duhovnom ocu.

"Svaki drugi način biće poricanje ljubavi prema Hristu i istinskom i pravom duhovnom očinstvu", rekao je mitropolit Amfiilohije.

Dobrodošlicu arhiepiskopu cetinjskom i mitropolitu crnogorsko-primorskom počeleo je vikarni episkop i arhijerejski zamenik Eparhije raško-prizrenske, vladika Teodosije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.