Ministarstvo: Veća ovlašćenja suda u slučaju nestalih beba

Izvor: RTS, 10.Feb.2016, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Veća ovlašćenja suda u slučaju "nestalih beba"

Nacrt zakona o nestalim bebama predviđa veća ovlašćenja suda u prikupljanju činjenica, formiranje specijalizovane jedinice pri MUP-u, a trebalo bi da pruži roditeljima najšire mogućnosti da utvrde činjenice o položaju dece za koju tvrde da su nestala, saopštilo je Ministarstvo pravde.
Članovi Radne grupe za izradu Nacrta zakona danas su se posle duže pauze sastali sa predstavnicima udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << roditelja, sa kojima su razgovarali o izmenama tog akta, posle javne rasprave i dobijenog stručnog mišljenja i ekspertize Saveta Evrope.

Predstavnici ministarstava pravde, zdravlja i unutrašnjih poslova naglasili su da novi Nacrt zakona daje veća ovlašćenja sudu u prikupljanju činjenica i "zaoštrava" odgovornost svedoka pri svedočenju.
Nacrt zakona predviđa formiranje specijalizovane jedinice pri MUP-u koja će sprovoditi određene istražnih radnji u postupku, a na osnovu zahteva suda.
Članovi Radne grupe izrazili su uverenje da će takav zakon roditeljima koji sumnjaju da su im deca nestala u porodilištima pružiti najšire mogućnosti da utvrde činjenice o položaju njihove dece.
U Ministarstvu ističu i da je u toku rad na izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, a koje će se odnositi na buduće slučajeve.
Predstavnici roditelja su i na ovom sastanku iskazali sumnju u primenu zakona u praksi i istakli da se problem "nestalih beba" može rešiti samo ukoliko postoji kvalitetan istražni postupak.
Predstavnica Beogradske grupe roditelja Mirjana Novokmet rekla je za RTS da smatra da je država novim nacrtom olakšala sebi posao na štetu roditelja. 
Sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva pravde Biljana Pavlović, državni sekretari Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i Vladimir Đukić, kao i sudija Vrhovnog kasacionnog suda i predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu Novica Peković.
Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra pravde Zoran Balinovac, vršilac funkcije zastupnika Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Nataša Plavšić, predstavnici MUP-a...
Pored članova Radne grupe, sastanku su prisustvovali i predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava, kao i predstavnici iz kancelarije Zaštitnika građana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nacrt zakona daje veća ovlašćenja sudu za problem nestalih beba

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2016

Radna grupa za izradu Nacrta zakona o utvrđivanju činjenica o bebama za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji saopštila je danas da taj nacrt daje veća ovlašćenja sudu, kao i da zaoštrava odgovornost svedoka pri svedočenju...Kako je saopštilo Ministarstvo pravde, Članovi Radne...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.