Vesti

0

Nacrt zakona daje veća ovlašćenja sudu za problem nestalih beba

Autor: MIM

Izvor: Beta

Nacrt zakona daje veća ovlašćenja sudu za problem nestalih beba

Izvor: Foto: freeimages.com

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde, Članovi Radne grupe su podsetili roditelje da su nakon završene javne rasprave i ekspertize koja je dobijena od Saveta Evrope sa velikom pažnjom, a uzimajući u obzir pravni okvir i ustavne odredbe razmotrena sva pristigla mišljenja.

Oni su naveli da su upravo neka od tih pristiglih mišljenja uvršćena u novi tekst Nacrta zakona.

Predstavnici roditelja su i na ovom sastanku iskazali sumnju u primenu pomenutog zakona u praksi ocenivši da se problem "nestalih beba" može rešiti samo ukoliko postoji kvalitetan istražni postupak.

Govoreći o sumnjama roditelja, članovi Radne grupe su izrazlili uverenje da će ovaj Nacrt zakona roditeljima koji sumnjaju da su im deca nestala u porodilištima u Srbiji pružiti najšire mogućnosti da utvrde činjenice.

Oni su podsetili da će prema Nacrtu ovog zakona, biti formirana i specijalizovana jedinica pri Ministarstvu unutrašnjih poslova radi sprovođenja određenih istražnih radnji u postupku, a na osnovu zahteva suda.

Članovi radne grupe informisali su roditelje da su u toku i dopune Krivičnog zakonika gde se predlažu i izmene člana 191. i člana 192. ovog Zakonika, a koji će se odnositi na buduće slučajeve.

Članovi Radne grupe su državni sekretar Ministarstva pravde Biljana Pavlović, državni sekretari Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i Vladimir Đukić, sudija Vrhovnog kasacionnog suda i predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu Novica Peković, javni tužilac Apelacionog javnog tužilaštva u Novom Sadu Milan Tkalac, pomoćnik ministra pravde Zoran Balinovac, v.f. zastupnika Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Nataša Plavšić, zamenik Republičkog javnog tužioca Tamara Mirović, predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova Jelica Radulović, Vinka Kojadinović i Dejan Svilar.

Pored članova Radne grupe, sastanku su prisustvovali i predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava, kao i predstavnici iz kancelarije zaštitnika građana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR