Izvor: Blic, 13.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Atraktivne medicinske, ekonomske, trgovinske škole

Ovogodišnji upis u srednje škole se približava, a prema najnovijoj analizi Ministarstva prosvete na rang-listi prvih 100 škola preovlađuju medicinske, ekonomske, trgovinske, turističke, pravno-birotehničke škole i gimnazije.



Analiza lanjskog upisa i poređenje sa prethodnim godinama pokazali su da je na listi od 100 najatraktivnijih škola čak 30 medicinskih, zatim 47 škola je sa spiska ekonomskih, trgovinskih, turističkih, ugostiteljskih i pravno-birotehničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << škola, 13 gimnazija i deset drugih vaspitno-obrazovnih ustanova.

U samom vrhu su beogradske Farmaceutsko-fizioterapeutska, Vazduhoplovno-tehnička, Škola za negu lepote, Srednja tehnička PTT škola i Zubotehnička škola.

Pet tehničkih škola dobilo je epitet najatraktivnijih, ali se one nalaze na zacelju rang-liste, pa je tako Tehnička škola u Negotinu na 85 mestu, a sledeća je pančevačka Tehnička škola "23. maj" na 98 poziciji.

Najbolje plasirana gimnazija na spisku od 100 "naj" škola u Srbiji je Prva beogradska gimnazija koja se nalazi na 31. mestu, a posle nje je Peta bogradska gimnazija koja je zauzela 59. poziciju.

Analiza je pokazala da se kandidati teško odlučuju za škole hemijsko-tehnološke, kožarsko-tekstilne, poljoprivredne i brodarske struke zbog niskih zarada u tim delatnostima i slabih šansi za zaposlenje.

U Srbiji postoji nešto više od 500 srednjih škola, oko 140 gimnazija i više od 350 stručnih škola, a tu su i specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Top-lista naj škola

Izvor: Politika, 13.Maj.2008

Najpopularnija Medicinska škola iz Novog Pazara, najviše prijava u Ugostiteljsko-turističkoj školi. – Najbolje plasirana gimnazija je Treća beogradska, i to na 12. mestu ..Najtraženije srednje škole na listama želja osnovaca su medicinske i ekonomske, posle kojih slede trgovinske, turističke,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.