Top-lista naj škola

Izvor: Politika, 13.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Top-lista naj škola

Najpopularnija Medicinska škola iz Novog Pazara, najviše prijava u Ugostiteljsko-turističkoj školi. – Najbolje plasirana gimnazija je Treća beogradska, i to na 12. mestu

Najtraženije srednje škole na listama želja osnovaca su medicinske i ekonomske, posle kojih slede trgovinske, turističke, pravno-birotehničke škole i gimnazije, pokazuje analiza prošlogodišnjih lista želja koju je uradilo Ministarstvo prosvete. Rang-lista je utvrđena na osnovu broja slobodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mesta u određenoj školi i broja učenika koji su tu školu upisali na jedno od prva tri mesta na listi želja.

Među 100 najatraktivnijih škola u Srbiji nalazi se čak 30 medicinskih, 47 ekonomskih, trgovinskih, turističkih, ugostiteljskih i pravno-birotehničkih škola i 13 gimnazija.

Na prvom mestu nalazi se Medicinska škola u Novom Pazaru, za čijih je 150 knjižica lane konkurisalo čak 1.157 učenika. Ugostiteljsko-turistička škola iz Beograda je na drugom mestu, sa 2.150 prijava za 324 mesta, a na trećem mestu ove liste je Administrativno-birotehnička škola iz Niša, jer je bila želja za 1.264 učenika, a prima samo 192 đaka.

– Analiza liste želja koju su popunjavali osnovci ne iznenađuje, jer ovakve rezultate dobijamo već nekoliko godina. Popularnost medicinskih i ekonomskih škola, kao i gimnazija, turističkih, ugostiteljskih i elektrotehničkih škola, beleži se i u zemljama u regionu, pa i u Evropi – kaže Radovan Živković, koordinator republičke upisne komisije.

Od „unikatnih škola”, na listu želja učenici su najčešće upisivali Farmaceutsko-fizioterapeutsku školu u Beogradu, Vazduhoplovno-tehničku, Školu za negu lepote, Srednju tehničku PTT i Zubotehničku školu. Od tehničkih škola učenici su se najčešće opredeljivali za Tehničku školu u Negotinu, ali je ona tek na 85. mestu po popularnosti među osmacima, kao i za pančevačku Tehničku školu „23. maj” koja je na 98. poziciji. Najbolje plasirana gimnazija u Srbiji na ovoj listi je Treća beogradska gimnazija i ona se nalazi na 12. mestu, posle nje je Prva beogradska gimnazija na 31. mestu, a na trećem mestu je Peta beogradska gimnazija koja je zauzela 59. poziciju na listi.

Veselinka Životić, direktorka Škole za negu lepote, objašnjava da je prošlo vreme kada su se na zanat upisivali slabiji đaci i oni koji ne znaju šta žele da upišu. Na trogodišnje smerove za muškog i ženskog frizera, manikir i pedikir, kao i četvorogodišnje zanimanje scenski šminker i vlasuljar, u poslednje vreme se upisuju odlični i vrlo dobri đaci. Životićeva naglašava da nije mali broj đaka koji nastavljaju školovanje na višim školama ili privatnim fakultetima.

Za pojedine smerove u Srednjoj tehničkoj PTT školi donja granica za upis je bila iznad 90 poena. U ovoj školi ističu da većina njihovih đaka posle četvorogodišnjeg obrazovanja nastavlja školovanje na Visokoj školi za informacione i komunikacione tehnologije, kao i Visokoj školi elektrotehnike i računarstva, Elektrotehničkom ili Saobraćajnom fakultetu.

– Učeničke želje često nisu u skladu sa potrebama tržišta rada i privrede, pa ovo rangiranje pokazuje samo interesovanje mladih, koji se često vode trendovima, upisuju škole za koje se opredeljuju i njihovi vršnjaci. Privreda bi trebalo da daje signale mladima o svojim potrebama, kako bi im to bio jedan od kriterijuma za izbor srednje škole – smatra Radovan Živković.

On navodi da se u Evropi radi na popularizaciji prirodnih nauka i tehnike među osnovcima, jer su ove oblasti u poslednjih 20 godina zamrle pred najezdom ekonomije, biznisa, ugostiteljstva, medicine.

– Ministarstvo se takođe trudi da populariše prirodne nauke i oblast tehnike i zato uvodimo nove obrazovne profile. Zanimanja iz ove oblasti biće tražena u budućnosti i verujem da će srednjoškolci koji se opredele za njih lako nalaziti zaposlenje – kaže Živković.

J. Beoković - V. Vukasović

[objavljeno: 14/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.