Ministar Brajović se krstio, vladika Artemije se naljutio

Izvor: Politika, 08.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Brajović se krstio, vladika Artemije se naljutio

Episkop raško-prizrenski rekao da ovo nije prvi put da pojedini ministri iz DS-a u razgovoru o važnim temama za Crkvu na Kosmetu zaobilaze nadležnog episkopa

Dečani – Ministar kulture Srbije Vojislav Brajović posetio je juče manastir Visoki Dečani i Pećku patrijaršiju, nakon čega je primio svetu tajnu krštenja koju su obavili episkop Teodosije i jeromonasi manastira Dečani.

Vladika Teodosije je kazao da je za njega i bratstvo manastira >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dolazak ministra kulture Republike Srbije od izuzetnog značaja, podsetivši da su Visoki Dečani deo svetske kulturne baštine, koja opstaje i živi od 14. veka u kontinuitetu.

Episkop raško-prizrenski je iz medija saznao za dolazak Brajovića, nakon čega je saopštio da ga je „zaprepastilo to što gospodin ministar ne zna ko je nadležni episkop za Kosovo i Metohiju”. Vladika Artemije je ovu posetu ministra kulture nazvao privatnim razgovorom, koja nema nikakvo pravno i funkcionalno dejstvo.

„Iznenadilo nas je i zaprepastilo da gospodin ministar ne zna ko je nadležni episkop za Kosovo i Metohiju, kome pripadaju spomenici kulture i s kim treba razgovarati. Smatram da je ovakav gest nedopustiv za jednog ministra, da zaobiđe nadležnog episkopa i da o tako važnim pitanjima razgovara s njegovim vikarom, koji je, takođe, prihvatio tu posetu i taj razgovor o kulturnoj baštini SPC, a da nas, kao svog nadležnog episkopa, nije ni obavestio o tome”, izjavio je juče vladika Artemije.

On je dodao da „niko nema ništa protiv toga da ministar Brajović poseti sve naše manastire, ali s našim znanjem i blagoslovom”.

„Ovo nije prvi put da pojedini ministri Vlade Srbije iz redova Demokratske stranke u razgovoru o važnim temama za Crkvu na Kosovu i Metohiji zaobilaze nadležnog episkopa. Nadamo se da se ovako nešto neće više ponavljati”, upozorio je episkop raško-prizrenski.

Tokom zvanične posete, Brajović je preneo tamošnjem monaštvu da Ministarstvo može novim tehnologijama da pomogne u očuvanju tih srpskih svetinja. „Postoje savremeni rendgenski sistemi koji mogu da otkriju podzemne vode kako bi se zaštitile freske od vlage i svega što može da ih ugrozi. Ovde imamo jedan od najbogatijih ikonopisa i veoma je važno da se vidi u kojoj su meri freske ugrožene”, rekao je Brajović, a prenela Info služba Kosova i Metohije.

Nakon obilaska crkve manastira Visoki Dečani, Brajović je primio svetu tajnu krštenja u dečanskom hramu, koju su obavili episkop Teodosije i jeromonasi manastira Dečani. „Imam privilegiju da se sretnem sa ovakvom duhovnošću koja postoji vekovima, da poljubim mošti svetog kralja i zahvaljujem preosvećenom na počasti koju sam dobio”, istakao je Brajović.

„Moram da kažem koliko mi malo cenimo ono što imamo, koliko se malo divimo i koliko smo malo posvećeni onom što jeste naš identitet i naša duhovnost”, kazao je Brajović i naglasio da je država u velikoj obavezi da čuva duhovnu i kulturnu baštinu na Kosovu.

Brajović je najavio posete i drugim srpskim manastirima na Kosovu, posebno onima koji su pod zaštitom Uneska, ukazujući da je svet dužan da čuva našu kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji. „Preuzeli su tu obavezu i moraju da je ispune”, naglasio je ministar Brajović.

On je, takođe, govorio o potrebi razvoja kulture u srpskim sredinama na Kosmetu i potrebi da se obnovi delovanje Prištinskog pozorišta, kao i da se u enklavama obogati kulturni sadržaj života.

Vladika Teodosije je kazao da Ministarstvo kulture, pod kojim je i Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, brine o manastirima na Kosovu. „Ima mnogo toga što još treba da se uradi, da se zaštiti, kako na našoj crkvi, tako i na susednoj Pećkoj patrijaršiji, da zajedno, država, ministarstva i mi monasi, učinimo sve da sačuvamo ono što su nam naši preci ostavili u nasleđe i da to prenesemo budućim generacijama”, istakao je vladika Teodosije.

R. D.

[objavljeno: 09/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.