Milijadru evra godišnje za sistem voda

Izvor: Akter, 03.Sep.2014, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milijadru evra godišnje za sistem voda

U razvoj i održavanje sistema voda Srbija godišnje uloži oko 150 miliona evra

Da bi dostigla potreban kvalitet i standard koje imaju druge evropske zemlje, potrebno je svake godine izdvojiti milijardu evra, zbog čega je potrebno reorganizovati taj sektor, kao i odnos države prema tom problemu, izjavio je danas direktor Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" Milan Dimkić.

Dimić je, povodom Uneskovog simpozijuma "Upravljanje vodama u zemljama u tranziciji u >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << uslovima klimatskih i drugih globalnih promena, pouke iz paleoklime i regionalno modeliranje klime", koji je danas otvoren u Beogradu, precizirao da su investicije u oblasti voda veoma male - manje od 100 miliona evra godišnje kada je reč o investicionom održavanju i manje od 50 miliona evra kada je reč o investicijama.

"U ovom trenutku potrebno je uložiti oko deset milijardi evra kada je reč o zaštiti voda, vodosnabdevanju, zaštiti od poplava ili irigaciji. To će biti zahtev Evropske unije, s obzirom na njene veoma stroge direktive", rekao je Dimkić novinarima tokom pauze naučnog skupa.

Dimkić je podsetio da je Srbija pre 30 godina bila jedna od vodećih država kada je reč o vodi i kapacitetu preduzeća iz te oblasti, poput Energoprojekta, "Ivan Milutinović", Instituta "Jaroslav Černi"...

"Poslednjih 30 godina imali smo brojne nedaće, poput sankcija, i na kraju tranzicioni period koji je značio gubitak nekih preduzeća koja su u tranzicionom periodu devastirana ili nestala", objasnio je Dimkić.

Prema njegovim rečima, narednih 20 godina potrebno je izdvojiti više od deset milijardi evra u sistem voda, odnosno oko 500 miliona evra godišnje za investicije i još toliko za investicione troškove.

"To zahteva kompletno restrukturiranje celog sektora voda, uključujući državne kapacitete, institucije, finansijski sistem, i odnos prema našim preduzećima, koji nije dobar u ovom trenutku. Da bi se to uradilo ovaj simpozijum treba da pruži jedan mali doprinos", rekao je Dimkić dodavši da će na naučnom skupu učestvovati oko 40 veoma eminentnih svetskih stručnjaka.

Simpozijum o upravljanju vodama, odnosno deo na kojem će biti reči o klimatskim promenama, organizovan je i povodom godišnjice rođenja srpskog naučnika Milutina Milankovića.

"Pitanje klime i vode je veoma bitno, jer će globalno otopljavanje doneti probleme na globalnom nivou, kao što je izdizanje nivoa mora. Misli se da može da se dogodi da u ovom veku to izdizanje bude između metar i dva, što će biti katastrofalno. Kod nas može da donese smanjenje proticaja u rekama", rekao je Dimkić.

Direktor Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" podvukao je da je današnji naučni skup veoma značajan, ali da su njegovi efekti još nepoznati, jer koliko će rezultate simpozijuma moći da se implementiraju zavisi pre svega od države.

"Uvek je bio problem profesora koji ne znaju kako država funkcioniše, i države koja ne zna kako da prihvati znanje od profesora, pa kada dođu i jedni i drugi, oni se ne razumeju. Ovaj skup je potreban upravo da bi se napravilo bolje razumevanje", rekao je Dimkić.

Simpozijum "Upravljanje vodama u zemljama u tranziciji u uslovima klimatskih i drugih globalnih promena, pouke iz paleoklime i regionalno modeliranje klime", održava se pod pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu i Vlade Srbije, a organizuju ga Srpska akademija nauka i umetnosti, Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" i Centar za vode za održivi razvoj i prilagođavanje klimatskim promenama (WSDAC).

Neki od učenika skupa su i ekspert za procenu promene klime Ričard Somervil, inostrani član SANU i stručnjak za paleoklimu Andre Berže, dobitnik medalje "Milutin Milanković" Evropskog geofizičkog društva Andrej Ganapolski, stručnjak u oblasti klimatologije Fedor Mesinger...

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.