Izvor: RTS, 16.Sep.2022, 10:33

Miletić: Poslat zahtev MUP-u za šetnju, predali smo peticiju Vladi

Koordinator Evroprajda Goran Miletić naveo je da je jutros poslat zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova da se za sutra u 17 sati odobri protestna šetnja na trasi od Skupštine Srbije do Ustavnog suda i potom do stadiona Tašmajdan, gde će biti održan koncert.
"Naša crvena linija je da ne može da ne bude šetnje", naglasio je Goran Miletić i objasnio da MUP nema rok u kojem treba da odgovori, već samo rok u kojem treba izreći zabranu skupa. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Kada prijavite javni skup policija, sve dok vam ne zabrane, skup je dozvoljen, rekao je Miletić.
Na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade Srbije, Miletić je rekao da se na protestni skup može doći iz Takovske i Ulice Kneza Miloša, a trasa šetnje će ići do Ustavnog suda Srbije, koji je četiri puta proglašavao zabrane Prajda neustavnim.
Trudićemo se i da u toku dana ili u ponedeljak Ustavnom sudu Srbije podnesemo predstavku zbog ovogodišnje zabrane, rekao je Miletić.
Posle Ustavnog suda, učesnici Evroprajda će šetati Bulevarom kralja Aleksandra, do Beogradske ulice, Ulice Ilije Garašanina i na stadion Tašmajdan gde su koncerti od 18 sati, naveo je Miletić koji najavljuje okupljanje uprkos zabrani MUP-a.
"Predali smo Vladi peticiju sa 27.000 potpisa" Miletić je rekao i da su Vladi Srbije predali peticiju sa 27.000 potpisa, u kojoj se traži od predsednika i premijerke da omoguće, svojim autoritetima i nadležnostima, održavanje šetnje u okviru Evroprajda 2022, onako kako je planirano.
Ukazao je da nije bilo nikakvog incidenta protekla četiri dana koliko traje manifestacija, a organizovanjem koncerata na Tašmajdanu, već su učinjeni kompromisi.
"Posle zabrana koje smo imali od MUP-a, dobili smo i dva šamara pravosudnih institucija", rekao je Miletić, aludirajući na saopštenje Upravnog suda u kojem nije rečeno da će brzo odlučiti o njihovom podnesku i saopštenje Tužilaštva koje je najavilo da će prekršajno kažnjavati učesnike i goste Evroprajda.

Vrlo je razočaravajuće od Tužilaštva da nisu pokrenuli istrage ili mere protiv onih koji prete Evroprajdu i najavljuju nasilje, naglasio je on.
"Verujem da će policija biti sa nama, imamo dobre odnose sa njima, policija je profesionalna, dobro radi svoj posao i ne mogu da verujem da neće biti tu. Ne plašim se, imam potpuno poverenje u državne organe, ne verujem u političke odluke da policija neće biti tu", istakao je Miletić.
"Na Prajd se ne zove, na Prajd se dolazi"Naglasio je da su stalni kontakti sa Gradom Beogradom, policijom i Vladom Srbije oko organizacije ove manifestacije.
"Na Prajd se ne zove, na Prajd se dolazi", rekao je Miletić i naglasio da nisu zvali nikoga od zvaničnika u šetnju.
Predsednica Evropske asocijacije prajdova Kristine Garina rekla je da svaka zemlja koja drži do sebe i poštuje sama sebe ne sme popustiti pred nasilnicima i sloboda da se šeta na Prajdu je osnovno pravo koje ne sme zavisiti od okolnosti.
"Ono se uvek mora štititi kada je laka situacija, a posebno kada je teška i očekujemo da se sutra šetnja održi onako kako je premijerka i obećala", rekla je Garina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.