Izvor: RTS, 06.Maj.2021, 11:14

Mihajlovićeva: Nema održivog rudarstva bez zaštite životne sredine

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, poručila je na skupu u SANU "Projekat "Jadar": Šta je poznato" da nema održivog rudarstva bez zaštite životne sredine. Nijedan projekat u Srbiji u energetici ni u rudarstvu, ma koliko važan bio, neće se realizovati dok se ne ispoštuju svi zahtevi u vezi sa zaštitom životne sredine, kaže ministarka.
Ministarka rudarstva i energertike Zorana Mihajlović rekla je da se nijedan projekat u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u energetici ni u rudarstvu, ma koliko važan bio, neće realizovati dok se ne ispoštuju svi zahtevi u vezi sa zaštitom životne sredine.

Potpredsednica Vlade zahvalila je SANU na organizaciji skupa jer je to prilika da se o potencijalnom projektu "Jadar", za koji još nije doneta konačna odluka niti su završene sve studije, razgovara na osnovu činjenica.
"Činjenica je da je ležište jadarita, novog minerala bora i litijuma u Srbiji kod Loznice, po količini rude jedno je od najvećih u Evropi i da je jedno od najvećih i po sadržaju litijuma na ovom ležištu. Zahvaljujući ovom prirodnom bogatstvu Srbija se pozicionira kao strateški bitna zemlja na evropskoj i svetskoj karti kritičnih mineralnih resursa, resursa budućnosti, od kojih će zavisiti privrede svih razvijenih zemalja", rekla je Mihajlovićeva.
Dodala je da su Elaboratom o resursima i rezervama overene bilansne rezerve rude litujuma i bora kod Loznice u visini od 158 miliona tona rude, proračunate vrednosti od 56 milijardi dolara, a da je vrednost potencijalnog ulaganja 1,5 milijardi dolara.
"Potencijalni uticaj ovog projekta na BDP kreće se od 8 do 15 odsto, imajući u vidu da ne govorimo samo o eksploataciji rude, već i o njenoj preradi, mogućnosti za otvaranje fabrike litijumskih baterija, i na kraju električnih automobila. Pitanje koje se samo nameće je da li smo dovoljno bogata zemlja da se odreknemo prirodnog bogatstva koje može biti temelj i naše privrede i stub jake ekonomije. Pitanje je i da li u Srbiji želimo održivo rudarstvo, ili ćemo ga bez argumenata i činjenica odbijati", rekla je Mihajlovićeva.
Kaže da je interesovanje za geološka istraživanja litijuma u svetu povećano zbog procesa energetske tranzicije i težnje ka klimatski neutralnom razvoju, koji podrazumeva povećanje tražnje za električnom energijom, kako u industriji, tako i u svim vidovima saobraćaja.
"Rešavanje energetske trileme energetika - ekologija - ekonomija kreće se upravo ka upotrebi alternativnih goriva, proizvodnji automobila na električni pogon i hibrida. Glavni materijal za proizvodnju baterija za njihove potrebe je litijum, a upravo Srbija sa svojim rezervama, koje pokrivaju 12 odsto svetskih potreba za litijumom - može zauzeti važno strateško mesto u Evropi i u svetu", navela je Ministarka.
Navodi da biti u takvoj poziciji daje prostor da Srbija ne bude samo izvoznik litijuma, već da stvori lanac proizvodnje i dodatne vrednosti litijuma, a to znači proizvodnju i izvoz litijumskih baterija i proizvodnju električnih vozila. Procenjuje  da će do 2025. samo globalno tržište litijumskih baterija biti vredno oko 80 milijardi dolara.
Ona je naglasila da je izmenama zakona o rudarstvu obezbeđen zakonodavni okvir kojim su stvoreni uslovi za preokret u rudarstvu, ne samo u smislu mogućnosti za nove investicije, nego i vraćanja težišta na interes Srbije da ostvari dodatnu vrednost, kroz zaštitu životne sredine, preradu mineralnih sirovina i povećanje prihoda države.
"Mnogo puta se u prošlosti pokazalo da su samo neznanje i strah sprečavali razvoj i napredak. Verujem da nema potrebe da se vraćamo 140 godina unazad, pa da reagujemo kao što se reagovalo kada je izglasan zakon o izgradnji prve železničke pruge od Beograda do Niša i Vranja, tvrdeći da će iza pruge ostati pustoš. Zato je potrebno da razgovaramo o svim činjenicama, jer sam sigurna da svi zajedno težimo održivom razvoju i napretku naše zemlje", kaže ministarka.
Dok traje konferencija ispred zgrade SANU održava se protest udruženja građana i stranaka koje se protive istraživanjima i eksploataciji litijuma u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Uvek deveruša, nikad nevesta

Izvor: Istinomer.rs, 07.Maj.2021, 09:33

Kad se na najveći pravoslavni praznik na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom pojavila potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, prvo sam pomislila - izbori će brže nego što mislimo. Kad sam čula da kaže kako je „povećanje energetske efikasnosti...

Nastavak na Istinomer.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.