Izvor: RTS, 01.Jul.2021, 14:12

Mihajlovićeva: Dečji brakovi ozbiljno kršenje ljudskih prava, predlažu se izmene tri zakona

Dečji brakovi, koji predstavljaju ozbiljno kršenje dečjih ljudskih prava, postoje u Srbiji, i u opštoj i u romskoj populaciji. Zato ćemo predložiti izmenu tri važna zakona, i to Krivičnog zakona, jer maloletnički brakovi jesu krivično delo i treba da budu prepoznati kao trgovina ljudima, Porodičnog zakona – da ukinemo mogućnost sklapanja braka pre 18. godine i Zakona o sprečavanu nasilja u porodici, kako bi maloletničke bračne i vanbračne zajednice bile prepoznate kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nasilje u porodici, izjavila je potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.
Mihajlovićeva je na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova istakla da šest odsto devojčica opšte populacije i 56 odsto devojčica iz romske zajednice sklopi brak do 18. godine, dok se pre 15. godine uda jedan odsto devojčica u opštoj i 13 odsto u romskoj populaciji.

"Moramo da se borimo protiv toga, jer maloletnički brakovi utiču na društveno blagostanje jedne zemlje. Zbog njih zaustavljamo razvoj i budućnost svake devojčice. Onog trenutka kada devojčice uđu u takve zajednice, postoje strašni rizici za njihovo zdravlje, nemogućnost da nastave školovanje i one neće biti u mogućnosti da budu ekonomski samostalne i da sanjaju snove o kvalitetnijem životu", istakla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.
Prema njenim rečima danas će biti predstavljene izmene ta tri zakona, jer je to baza za dalju borbu protiv maloletničkih brakova, koji zaustavljaju razvoj bilo kog deteta.
Uspostavljanje nacionalne koalicije važna prekretnica Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, istakla je da veliki broj žena u svetu i Srbiji i dalje doživljava da su im osnovna ljudska prava uskraćena i da umesto da se fokusiraju na obrazovanje, devojčice imaju iskustvo porođaja i bivaju izložene traumama i zlostavljanju.
Dodaje da uspostavljanje nacionalne koalicije predstavlja važnu prekretnicu i potrebno je da se preduzmu akcije da se okončaju dečji brakovi.
"Kod tih žena je povećana smrtnost jer njihova tela nisu dovoljno pripremljena i razvijena za te situacije. Dečji brakovi su često obeleženi traumama, što dovodi do stravaranja međugeneracijskog siromaštva. Postoji potreba da se revidiraju tri zakona, sankcionisanje počinilaca, treba da izgradimo kapacitete profesionalaca i sektora za sprovođenje zakona i da bi do ove promene došlo, mora da dođe do promene kod svih muškaraca i žena, a ženama se mora dati podrška, hrabri muškarci moraju reći: "Ne", istakla je Kostadinova.
Prema njenim rečima potrebno je da se uspostavi partnerstvo sa svim akterima, porodicama, međunarodnim i lokalnim organizacijama.
"Znam da je to težak zadatak, ali znam da možemo da ga ostvarimo. Hajde da zaustavimo dečje brakove!", poručila je Kostadinova.
Na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova najavljena je i zajednička kampanja "Detinjstvo, ne brak", s ciljem podizanja svesti javnosti o ovom problemu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.