Mihajlović: Dečji brakovi biće krivično delo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2021, 13:30

Mihajlović: Dečji brakovi biće krivično delo

Borba protiv maloletničkih brakova težak je zadatak, ali moguć i to stvaranjem novog zakonodavnog okvira kroz izmenu i dopunu krivičnog, porodičnog zakona kao i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, izjavila je danas potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Danas ćemo predstaviti predlog izmene tri važna zakona jer je to put da se borimo protiv maloletničkih brakova, rekla je Mihajlovićeva za Tanjug pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << početak sastanka Nacionale koalicije za okončanje dečjih brakova, koji kako je dodala, direktno utiču na blagostanje, zaustavljaju razvoj i budućnost svake devojčice.

"Želimo da maloletničke brakove vidimo kao krivično delo", rekla je ona i ocenila da maloletnički brakovi predstavljaju i trgovinu ljudima jer je reč o devojčicama od 12, 13, 14 i 15 godina.

Predlažemo da svi koji ugovaraju takve brakove ili ih nameću, budu takođe sankcionisani, rekla je Mihajlovićeva i naglasila da će predložiti i izmenu Porodičnog zakona, da se potpuno ukine mogućnost sklapanja braka pre 18 godine i uz dozvolu.

Naglasila je da će se raditi na izmenama i dopunama zakona kako bi se svaka zajednica, bračna i vanbračna, sa maloletnicom smatrala nasiljem u porodici.

"Želimo da stvorimo takav zakonodavani okvir koji će biti baza da se dalje borimo da ne bude nijednog jedinog maloletničkog braka jer to znači zaustavlajnje buducnhnosti svakog pojedinca koji učestvuje u njemu", navela je ona.

Potpredsednica valde je podsetila da maloletnički brakovi predstavljaju direktno krišenje dečijih ljudskih prava.

"U grupi devojčica do 18 godina u opštoj populaciji imamo šest odsto, u romskoj 56 odsto maloletničkih brakova, a kod mlađih od 15 jedan odsto, odnosno 30 među Romkinjama", rekla je Mihajlovićeva.

Ulazak u takvu zajednicu, upozorava, donosi strašni rizik za zdravlje svake te devojčice, a i nemogućnost nastavka školovanja i prilike da postanu ekonomski samostalnije.

Direktorka UNICEF-a Dejana Kostadinova upozorila je da su

dečiji brakovi često povezani sa traumama i zlostavljanjima.

Danas je važna prekretnica da pokušamo da okončamo dečje brakove, rekla je Kostadinova i ocenila da je neophodno učiniti tri važna koraka kroz izmene zakona, podršku deci žrtvama i sankcionisajne počinilaca.

Prema njenim rečima, važna je saradnja i podrške svakog pojedinca, prijatelja, porodice, lokalnih vlasti, institucija...

Težak, ali moguć zadatak da zaustavimo dečje brakove, rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji.

"Jedna od dve Romkinje u Srbiji uda se pre 18 i svaka peta pre 15", upozorila je ona i dodala da u toj grupi devojčica koje postaju majke uočen viši nivo oboljevanja i smrtnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mihajlović: Predlog izmene tri zakona da bi maloletničke bračne i vanbračne zajednice bile prepoznate kao nasilje u porodici

Izvor: Danas, 01.Jul.2021

Dečji brakovi su ozbiljno kršenje dečjih ljudskih prava, zbog čega ćemo danas predložiti izmenu tri važna zakona kako bi maloletničke bračne i vanbračne zajednice bile prepoznate kao nasilje u porodici, poručila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.