Izvor: B92, 24.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Memorijal za pripadnike OVK

Priština -- Vlada Kosova dala 50.000 evra za izgradnju memorijalnog kompleksa "Adem Jašari", za uređenje grobova ubijenih pripadnika OVK.

To su prva sredstva koja je kosovska vlada izdvojila za memorijalni kompleks posvećen komandantu albanskih jedinica OVK, ubijenom u sukobu sa srpskim snagama marta 1998. godineu Prekazu. Ubistvo nekoliko desetina ljudi, uglavnom članova porodice Jašari, izazvala je revolt Albanaca, koji od tada Adema Jašarija smatraju za heroja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kuća Jašarija pretvorena je u muzej, ispred koje je sazidan spomenik od belog mermera, pa su Prekaze proteklih godina obilazile i đačke ekskurzije.

Procenjuje se da će izgradnja memorijalnog kompleksa koštati nekoliko miliona evra, a vlada je ranije najavila da će iz budžeta za 2005. za njega izdvojiti ukupno milion evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.