Izvor: B92, 17.Jan.2010, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mazut za toplane iz robnih rezervi

Beograd -- Toplane u najugroženijim gradovima u Srbiji podnele su zahtev za snabdevanje mazutom iz robnih rezervi, kaže direktor Udruženja toplana Milovan Lečić.

On nije precizirao o kojim količinama se radi, istaksavši da toplane sa tim količinama neće moći da završe grejnu sezonu, ali da se na taj način može sanirati trenutna situacija u toplanama, zbog nedostatka energenata.

Lečić je rekao da je to ispomoć kako bi se premostio nedostatak ergenata do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraja grejne sezone, kao i da će toplane taj mazut morati da vrate, napomenuvši da je cilj da se popravi situacija u toplanama.

Direktor Udruženja toplana ranije je izjavio da očekuje da će biti postignut kompromisni dogovor sa NIS-om oko isporuke energenata, tako da ove grejne sezone neće biti daljeg isključivanja grejanja zbog dugovanja toplana u Srbiji.

On je rekao da sada u 15 gradova Srbije ima problema sa nabavkom energenata, zbog toga što je blokiran račun elektrana, jer korisnici nisu na vreme izmirili svoje obaveze, ali da se svakog dana situacija menja, jer svaka pojedinačna toplana pregovara sa NIS-om o isporuci mazuta.

Lečić je ukazao da je Udruženje učinilo sve što je moglo, uspelo je da produži rokove plaćanja sa 30 na 60 dana, ali je problem toplana što ne mogu da plate energente dok ne naplate svoja potraživanja.

Prema njegovim rečima, dugovi toplana samo za mazut iznose ukupno oko milijardu dinara.

Kada je u pitanju isporuka gasa toplanama u Srbiji, generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da će to preduzeće snadbeti srpsko tržište gasom, ali da će taj energent morati da se plati i najavio uvođenje finansijske discipline u plaćanju računa za potrošeni gas.

"Najpoštenije je da gas plate oni koji su ga potrošili, a to su u prvom redu daljinski sistemi grejanja i industrija koji su trošili kada je cena bila nerealna", rekao je Bajatović u petak novinarima.

On je napomenuo da domaćinstvima za potrošeni gas neće biti naplaćivana razlika u ceni, nego će taj trošak preuzeti "Srbijagas", a toplanama je poručio da će menice uskoro morati da budu realizovane, kako bi "Srbijagas" naplatio svoja potraživanja.

Direktor "Srbijagas"-a je naglasio da konačno rešenje naplate dugova mora da bude nađeno u četvorouglu "Srbijagas" - daljinski sistemi, lokalne samouprave i Vlada Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.