Matematika teža od srpskog

Izvor: Politika, 19.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matematika teža od srpskog

Profesori kažu da je ovogodišnji test bio teži od onog lane, ali da su svi zadaci bili ujednačene težine. – Rešenja na sajtu Ministarstva prosvete

Budući srednjoškolci završili su juče polaganje kvalifikacionog ispita rešavanjem testa iz matematike. Kao i prvog dana, 81.000 osmaka u Srbiji počeli su da rešavaju test u 10 časova kako bi konkurisali za neko od 86.000 slobodnih mesta u srednjim školama.

Đaci su radili 20 zadataka ispitne kombinacije pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rednim brojem pet koju je izvukao Zoran Lončar, ministar prosvete, u studiju Radio-televizije Srbije. On je tom prilikom podsetio đake i roditelje da će preliminarne rezultate saznati sutra.

– Konačne rezultate imaćemo 25. juna, a, prema podacima koje smo do sada dobili, zadovoljni smo kako su osnovci uradili test iz srpskog – izjavio je Lončar na nacionalnoj televiziji.

Učenici sa kojima smo razgovarali kažu da je treme pred ispit bilo manje nego pred test iz srpskog, ali da im je trebalo više vremena da reše zadatke iz matematike jer su bili teži. Većina osmaka iz osnovne škole „Sveti Sava” na Vračaru iskoristila je predviđena dva sata za rešavanje 20 zadataka.

– Uradio samo skoro sve zadatke i mislim da ću imati dovoljno bodova da upišem Trgovačku školu. Nastavnici koji su dežurali nisu bili mnogo strogi prema nama, a bili su voljni i da pomognu – kaže Milan Todorović, đak vračarske škole. – Prepisivanja i došaptavanja rešenja nije bilo, pa niko nije udaljen sa ispita.

– Većina mojih drugara kaže da su im zadaci bili teški, ali je meni bilo lako. Spremao sam se na tečaju u „Đuri Salaju”, mada mislim da to nije bilo potrebno, jer svako može sam da sprema zadatke iz zbirke, samo ako počne na vreme da radi – rekao je Ilija Rajić, učenik OŠ „Sveti Sava”.

Njemu je matematika bila lakša od testa iz srpskog jezika i književnosti, a za dežurne nastavnike kaže da su se rasporedili tako da su oni dobili jednog strogog i jednog blažeg nastavnika.

– Bilo je onih koji su se pripremili da prepišu, ali su ih nastavnici onemogućili u tome pre nego što je polaganje počelo– priča Ilija.

Goran Vilotijević, direktor škole „Banović Strahinja”, objašnjava da je prvi dan kvalifikacionog ispita đacima bio vrlo stresan, jer se prvi put sreću sa takvom situacijom, dok je na jučerašnjem polaganju bilo manje treme.

– Gotovo svi učenici poslušali su naš savet i pažljivo su rešavali zadatke, pa su u klupama ostali do 12 časova, kada se ispit završio. Uglavnom su zadovoljni učinkom na testu, a i naši podaci, posle pregledanja testa iz srpskog, ukazuju na to da je uspeh na ispitu u nivou uspeha đaka škole. Koliko je ko bodova osvojio znaćemo, naravno, kada dešifrujemo testove – rekao je Vilotijević.

Ovogodišnji test iz matematike bio je teži od onog lane, ali su svi zadaci bili ujednačene težine, smatra Jelena Prsić, profesor matematike u ovoj školi.

– Iz svake oblasti izabrani su zadaci umerene težine. Mislim da bi prosečan učenik mogao dobro da uradi test uz prethodnu pripremu – kaže Prsićeva.

Osmaci iz osnovne škole „Vladislav Ribnikar” zadovoljni su kako su uradili test iz matematike, a Snežana Knežević, direktorka ove škole, kaže da su najbrži bili odlični učenici i vukovci koji su rešavanje zadataka završili posle sat vremena.

– Prve reakcije đaka uglavnom su iste kao i posle polaganja testa iz srpskog. Inače, prema statistici, imamo gotovo trećinu đaka koji su na srpskom osvojili 19 i 20 bodova – ističe Kneževićeva.

Rešenja zadataka iz srpskog i matematike objavljena su na sajtu Ministarstva prosvete www.mps.sr.gov.yu, ali roditelji i đaci koji su želeli da provere učinak na testu imali su problema da to učine, jer sajt zbog prevelike posećenosti nije radio.

Za većinu osmaka najteže je prošlo, ali ostaje im još jedna briga – da li će imati dovoljno bodova za upis u željenu srednju školu. Liste sa željama osmaci će predavati 26. i 27. juna, a od 5. do 8. jula obaviće se upis đaka u srednje škole. Oni koji se tada ne upišu, moći će da predaju liste želja 9. jula, a 11. jula obaviće se upis učenika u drugom krugu.

J. Beoković

[objavljeno: 20/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.