Izvor: RTS, 16.Sep.2021, 11:15

Marinović poništio rešenje RFZO o podacima o kovid nabavkama

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, po žalbi Transparentnosti Srbija, poništio je rešenje kojim je RFZO odbio da dostavi podatke o vrednosti sprovedenih kovid nabavki.
U saopštenju poverenika Milana Marinovića navodi se da je naložio Republičkom fondu  za zdravstveno osiguranje da utvrdi da li postoje svi uslovi da se isključi ili ograniči slobodan pristup informacijama, a ako je to slučaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da li bi u konkretnom slučaju i koje teške pravne ili druge posledice realno mogle nastupiti ukoliko se tražene informacije učine dostupnim javnosti.
Transparentnost Srbija je u julu prošle godine od RFZO-a tražila podatke o nabavkama iz prve polovine 2020. koje nisu bile oglašene.
Kako se napominje, reč je o nabavkama koje su sprovedene na osnovu odredbe ranijeg Zakona o javnim nabavkama koja je omogućavala naručiocima da, u slučaju kada je to neophodno radi zaštite života i zdravlja ljudi, ne sprovode nijedan od postupaka nabavke, ali uz dužnost da u meri u kojoj je to moguće obezbede primenu načela transparentnosti i konkurencije.
Takođe, zahtevom su traženi podaci i o drugim izuzetim nabavkama (npr. na osnovu međudržavnih sporazuma, donacija iz robnih rezervi).
RFZO je odbio da dostavi tražene informacije, i to je učinio uz pozivanje da je zahtev "nedopušten", dok Marinović ukazuje da to ni u kom slučaju ne može biti istina, jer je nesumnjivo reč o informacijama koje su nastale u radu i u posedu su RFZO.
"Kao jedini razlog za odbijanje, RFZO navodi da su traženi podaci sadržani u dokumentima koji su označeni stepenom tajnosti ‘strogo poverljivo’, shodno zaključku Vlade od 15. marta 2020. godine. Istinitost ove tvrdnje je nemoguće proveriti, jer Vlada nije objavila taj zaključak", naglašava Marinović u svom saopštenju.
Transparentnost Srbija je taj akt 15. aprila 2020. tražila od Vlade, ali je ona zahtev ignorisala, a upravni spor po tužbi te nevladine organizacije nije rešen, dodao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabić: Potrebna ozbiljna javna rasprava o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima

Izvor: Beta, 16.Sep.2021

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da je neprihvatljivo da se javna rasprava o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, koji treba da zameni važeći Zakon o policiji i koji može imati dalekosežne posledice po prava gradjana, svede na objavljivanje informacija na sajtu MUP-a i "nekoliko forme...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.